fbpx
Skip to main content
Angela Merkel

Evo zašto je evro pao nakon pobede Angele Merkel

Foto: Profimedia/ilustracija
Oslabila jedinstvena evropska valuta

Evro je u ponedeljak pao posle nemačkih izbora gde je Angela Merkel osvojila četvrti mandat. Rezultati su bili lošiji od očekivanog jer partija Angele Merkel nije dobila dovoljno glasova za formiranje većinske vlade.

Muž Sandre Meljničenko nudi 600 MILIONA dolara za RTB "Bor"

Todorić pokušava da se opere: Krivi su mu svi, od bivših saradnika do političara aktuelne vlasti

Evro je pao za 0.6 odsto u odnosu na američki dolar, takođe je za 0.6 odsto niži u odnosu na britansku funtu i 0.4 odsto niži u odnosu na japanski jen.

Tržišta reaguju prodajom evra i zato, analitičari kažu, da je najveći problem politička neizvesnost. 

- Možda postoji određena zabrinutost u ECB-u da će manje stabilna i manje proevska vlada u Nemačkoj imati negativne implikacije za (ekonomske) izglede. To bi bilo poželjno - rekao je Frederik Ducrozet, ekonomista u kompaniji Pictet Vealt Menadžment.

Kraj će biti loš: Koncern Agrokor odlazi u stečaj sledeće godine

Prema rečima stručnjaka, pad je ograničen jakom evropskom ekonomijom. Istraživanje je u ponedeljak pokazalo da se poverenje u Nemačkoj privredi znatno pogoršalo u septembru. Glavni ekonomista u Ifo Ekonomskom Institutu je rekao da bi ih izborni rezultat mogao dovesti do dalje nesigurnosti.

- Percepcija tržišta veoma predvidive i stabilne nemačke politike može biti izazov - izjavili su analitičari za Bank of  Amerika Meril Linč.

Sa 33 odsto glasova, savez CDU / CSU Angele Merkel dobio je pluralitet na parlamentarnim izborima u Nemačkoj. Međutim, rezultati su pokazali rekordno nisku podršku nemačkim glavnim strankama.

 

Pročitajte i:

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
12 Beograd