Skip to main content
Zgrade u Beogradu

Građani, ako ne izaberete KOMŠIJU do početka 2018, plaćaćete ENORMNO profesionalnog upravnika

Foto: Profimedia
Požurite, imate vremena do 1. januara

Stanari svojih stambenih zgrada u Srbiji do 1. januara moraju da imaju upravnike, a ukoliko to ne učine, onda će im opština, odnosno grad uvesti prinudnu upravu.

Prosečna mesečna PLATA im je 800 evra a ŽIVE U SRBIJI: Stanovnici OVE opštine imaju najveća primanja

Prosečna plata vam nije dovoljna za pristojan život? Evo kako najlakše MESEČNO da zaradite JOŠ JEDNU

To praktično znači da, ko ne izabere komšiju za upravnika zgrade, platiće profesionalca od 250 do 300 dinara mesečno po stanu. Stanari koji izaberu komšiju ne moraju da ga plate, već samo skupljaju novac za održavanje zgrade kao i dosad. S druge strane, profesionalni upravnik će imati platu i njegov glavni posao je da podrobno vodi računa o zgradi i brzo otkloni probleme.

zgrada
Foto: Srbija Danas

Šta sve radi upravnik

- zastupa i predstavlja zgradu

- podnosi prijavu za upis zgrade u Registar stambenih jedinica

- popisuje sve stanove i imovinu zgrade

- izvršava odluke stambene zajednice

- vodi evidenciju o vlasnicima stanova i podstanarima

- raspolaže novcem sa tekućeg računa

- stara se o održavanju zgrade

- organizuje izvođenje dogovorenih radova

- organizuje radove hitnih intervencija (poravka lifta, curenje vode..)

 

Prema zakonu, jedan profesionalni upravnik može obavlja ovaj posao u više zgrada.

Zgrada kao preduzeće

Marko Arsenijević, član UO „Inicijative za kvalitetnije stanovanje“ udruženja svih profesionalnih upravnika, objašnjava kako bi to sve bilo u praksi.

- Svaka zgrada mora da se registruje u lokalnoj samoupravi i kao svako preduzeće dobiće svoj matični broj, PIB, pečat i tekući račun preko koga će obavljati sva plaćanja. Prema ovom zakonu, stanari su u obavezi da svakog meseca na račun zgrade uplaćuje novac za održavanje. Minimalnu cenu koliko će izdvajati za održavanje zgrade odrediće lokalne samouprave do kraja 2017. Za platu profesionalnog upravnika dogovoreno je da se, u zavisnosti od grada do grada, izdvaja od 250 do 350 dinara mesečno po stanu – kaže Arsenijević.

Arsenijević naglašava da je na stanarima da se odluče da li će o njihovoj zgradi voditi računa profesionalni upravnik, koji im po zakonu mora biti na raspolaganju 24 sata, ili neko od stanara iz zgrade, koje mogu ali ne moraju da plaćaju.

Zgrada u Beogradu
Foto: Profimedia

- Upravnik iz redova stanara ima obavezu samo da organizuje neophodne radove, a profesionalni upravnik da obezbedi i sprovođenje radova dok se problem u zgradi ne otkloni. Na primer, ako stanari odluče da se kreči zgrada profesionalni upravnik je u obavezi da Skupštini stanara dostavi tri ponude za te radove, da ih od početka do kraja nadgleda, vodi računa o rokovima, dok stanari to samo posmatraju. U drugom slučaju, sve se radi zajednički, kao što se, primera radi, to sad radi sa predsednikom kućnog saveta - rekao je Arsenijević.

 

Pročitajte i:

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd