fbpx
Skip to main content
google

VLASNICI GUGLA PRODALI DEO SVOJIH DEONICA: Inkasirali milijardu dolara uprkos pandemiji

Foto: Profimedia
Lari Pejdž i Sergej Brin su zadnji put prodavali deonice pre četiri godine

Osnivači Gugla i suvlasnici kompanije Alfabet Lari Pejdž i Sergeju Brin su od maja ove godine prodali deonice vredne više od milijardu dolara.

Pejdž je prodao deonice vredne 462 miliona dolara, dok je Brin prodao deonice vredne 610 miliona dolara. Obojica prodaju deonice po unapred utvrđenom planu trgovanja deonicama. Posljednji put su deonice prodavali 2017. godine kada je istekao poslednji plan trgovine.

Alfabetove deonice su ove godine dobro kotirale na berzama. Vrednost deonica klase A je porasla za 50 posto u odnosu na prošlu godinu te su nadmašile vrednost deonica Amazona i Apla. Iz kompanije su 29. jula saopštili da su imali velike prihode i zaradu u drugom kvartalu ove godine.

Pejdž je sa pozicije izvršnog direktora Alfabeta, u čijem je vlasništvu Gugl, odstupio krajem 2019. Tada je za izvršnog direktora Gugla izabran Sundar Pičaji. U isto vreme je Brin odstupio za pozicije direktora Alfabeta.

Spomenuti dvojac je Gugl osnovao 1998. godine. Ostali su članovi uprave kompanije i imaju većinski udeo u vlasništvu kontrolišući 51 posto deonica, piše CNBC.

Vremenska prognoza
Clear sky
12 Beograd