fbpx
Skip to main content
Ilon Mask

ILON MASK SPONZORIŠE TAKMIČENJE: Za pobednika obezbeđeno 50 miliona dolara

Foto: Profimedia
Organizatori su naveli da preduzetnici, naučnici i inženjeri treba da demonstriraju rigorozan, potvrđen model

Takmičenje "XPRIZE Carbon Removal" počinje na Dan planete Zemlje i trajaće četiri godine. U prvoj fazi će biti odabrano 15 timova s najboljim rešenjima i sleduje im po milion dolara. Za najuspešniju demonstraciju u punom obimu namenjeno je 50 miliona dolara koje je obećao Ilon Mask.

Mask se nije šalio kada je tvitovao da će sa ukupno sto miliona dolara nagraditi najbolje projekte za prikupljanje i skladištenje ugljen-dioksida. 

OSVAJA SRPSKO TRŽIŠTE: Za gajenje ove krtole može se zaraditi i do 10.000 evra po hektaru

OSVAJA SRPSKO TRŽIŠTE: Za gajenje ove krtole može se zaraditi i do 10.000 evra po hektaru

NOVE MERE POMOĆI SPREČIĆE MASOVNA OTPUŠTANJA: Srbija nastavila da se lavovski bori sa koronom

NOVE MERE POMOĆI SPREČIĆE MASOVNA OTPUŠTANJA: Srbija nastavila da se lavovski bori sa koronom

VELIKE VESTI ZA NAŠU ZEMLJU: Solarni paneli će tek napraviti "BUM" u Srbiji, šta nam donosi novi zakon?

VELIKE VESTI ZA NAŠU ZEMLJU: Solarni paneli će tek napraviti "BUM" u Srbiji, šta nam donosi novi zakon?

Eksprajz (XPRIZE) je saopštio da je cilj takmičenja, koje zajedno sa svojom fondacijom sponzoriše Ilon Mask, generalni direktor Tesle, Spejs eks-a, Neuralinka i Boring ko-a, da se podstaknu efikasna rešenja za dostizanje zamišljene stope uklanjanja ugljenika od deset gigatona godišnje do 2050. godine i da im se pomogne da uvećaju kapacitet. 

Ta neprofitna organizacija je najavila početak konkursa za Dan planete Zemlje, 22. aprila, i dodala da će pobednici biti izabrani četiri godine kasnije. Posle prvih 18 meseci takmičenja "XPRIZE Carbon Removal", biće odabrano 15 najuspešnijih timova i svaki dobija milion dolara. Osim toga, studentskim timovima biće isplaćeno 25 školarina od po 200.000 dolara, prenosi Balkan Green Energy News. 

Odabrani timovi će dobiti pomoć u prikupljanju sredstava 

Majlston avords (Milestone Awards) je zadužen da pokrene prikupljanje sredstava za njihove operativne budžete, da bi mogli da predstave projekat u punom obimu. Glavna nagrada je 50 miliona dolara, a preostaje 20 odnosno 10 miliona za drugo i treće mesto.

- Želimo da ostvarimo istinski značajan uticaj i smanjenje ispuštenog ugljenika, a ne ugljeničnu neutralnost. Krajnji cilj je izvlačenje ugljenika koje će moći da se proširi u opsegu i da se izmeri ‘troškovima po toni uz uračunavanje svih faktora’, što uključuje uticaj na životnu sredinu. Ovo nije takmičenje u teoriji; želimo timove koji će izgraditi stvarne sisteme koji mogu da ostvare merljivi uticaj i da se uvećaju do nivoa od jedne gigatone. Po bilo koju cenu. Vreme je dragoceno - izjavio je Mask. 

Fabrički dimnjaci
Foto: Profimedia

Ugljen-dioksid mora da se uskladišti na barem sto godina 

Organizatori su naveli da preduzetnici, naučnici i inženjeri treba da demonstriraju rigorozan, potvrđen model za povećanje dometa svog rešenja za sklanjanje jedne tone ugljen-dioksida na dan kao i mogućnost da se na ekonomičan način proširi na nivo u gigatonama. Sadnja drveća nije dovoljna da se pokrije rastuća količina ugljenika, tako da je potrebna radikalna inovacija da bi se rast temperature sa predindustrijskih nivoa ograničio na najviše 1,5 stepen Celzijusa, ili barem na dva stepena, naglasili su. 

- Očekujemo da vidimo pristupe među kojima su konstruisanje sistema za direktno izvlačenje iz vazduha ili mineralizaciju i ubrzanje eluvijalnog procesa te prirodna rešenja zasnovana na biljkama i drveću ili rešenja usredsređena na okeane - kazala je generalna direktorka Eksprajza Anušeh Ansari. 

Timovi mogu da odaberu i prijave prirodna rešenja, inženjering ili hibridne varijante. Među kriterijumima je i dužina perioda tokom kojeg će ugljenik biti zarobljen. Poželjno je da to bude najmanje sto godina. Ugljen-dioksid mora da se direktno izvuče iz atmosfere ili mora i zaključa na održiv način i bez posledica po životnu sredinu. 

Eksprajz je napomenuo da je ideja za ovakvo takmičenje pokrenuta u oktobru 2019. u okviru njegovog godišnjeg programa "Visioneering".

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
6 Beograd