fbpx
Skip to main content
Ivica Todorić

"Imao sam milijarde, sad sam ostao sa 10.000 evra": Todorić o "Agrokoru", zaverama, "Frikomu" i Đinđiću

Foto: Profimedia
Hrvatski tajkun, bivši vlasnik “Agrokora” Ivica Todorić kaže da je pre neku godinu obrtao milijarde evra, a da sada jedva ima desetak hiljada evra.

U intervjuu za “Nedeljnik" Todorić je iz egzila prvi put progovorio o tome kako se preko noći survala njegova poslovna imperija, ali i kako je posle razgovora sa Zoranom Đinđićem  kupio “Frikom”.

Ministar Ružić za Srbiju Danas: Neće biti otpuštanja u javnoj upravi

- Ja sebi ništa nisam uzeo iz “Agrokora”. Stvorio sam ogromna bogatsva, a nisam imao 10.000 evra u gotovini. Pre 12 godina živeo sam sa decom i roditeljima u stanu,  a sada imam samo deo kuće. Nikad nisam radio zbog novca, da jesam, onda bih taj novac imao - priča Todorić.

Agrokor
Foto: Profimedia

Todorić je i odbacio sve optužbe na njegov račun oko poslova vezanih za "Agrokor".

- Nisam uzeo ni evro, a oni me eto optužuju da sam uzeo 12 milijardi. Čoveče Božji! Pa ne možete da zamislite šta su mi sve tražili. Oni su užli u “Agrokor” i uzeli sve moje papire. Onda su počeli da me tuže za bogatstvo, pa sam morao da idem po sudovima u Engleskoj i da dokumentujem šta imam od imovine - nastavlja on.

Smatra da se u “Agrokor” upetljala geopolitika, politika ali i lični interesi.

SRBIJA U PLUSU: Budžetski suficit 36,8 milijardi dinara

- U “Agrokor” se upetljala geopolitika. Ma sve se upetljalo. Teško je razumeti koliko geopolitike, koliko politike, koliko ličnih interesa... Ali tvrdim vam i to mogu da dokumentujem, “Agrokor” poslovno nije imao nikakvih problema.  Jesmo imali problema, ali tek posle mesec dana žestoke medijske hajke i napada - kaže Todorić.

U intervjuu je i opisao kada i kako je hajka na njega i “Agrokor” zapravo počela.

- Prvi put doživeo sam šok 10. februara 2017. Tad je prvi put nešto loše rečeno o “Agrokoru”. Ruski ambasador je u intervjuu rekao da “Agrokor” ima probleme. Posle sam saznao da je on istog dana bio u Vladi Hrvatske, ali ne znam kod koga. Kod mene je 16 marta došla potpredsednica vlade Martina Dalić. Rekla mi je: “Todoriću, ti treba svoje deonice da prebaciš na neki SPV, specijalno novo preduzeće koje je moguće kreditirati. To potpišeš kod notara. Onda će doći nova skupština deoničara i novi nadzorni odbor, a ti se Todoriću, miči iz firme”. Pazite, ona mene isteruje iz moje firme. Tada sam shvatio da se moja država organizovala protiv mene - navodi Todorić.

Zoran Đinđić
Zoran Đinđić
Foto: Profimedia

Ističe i da je dobio “zeleno svetlo od Đinđića” u kupovini “Frikoma”.

- Prvo sam u Srbiji upoznao Aleksandra Vlahovića. Došao sam kod njega i rekao mu da hoću da kupim “Frikom”, a on samo što nije pitao da li sam normalan. Rekao mi je da je to politički nemoguće jer dolazim iz Hrvatske. A onda, posle šest meseci, zove me Vlahović i pita da li bih došao na sastanak kod premijera Đinđića. Video sam da se Đinđić dobro razume u privredu. Rekao sam da razumem političke okolnosti, ali da ću, ako dobijem priliku, dati ponudu za “Frikom”. Đinđić se okrenuo prema Vlahoviću i rekao da, ako dam najbolju ponudu, dobiću “Frikom”. Platio sam ga puno, svi su govorili da sam ga preplatio... - podvlači Todorić

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
30 Beograd