fbpx
Skip to main content
Dunav Osiguranje

Ivana Soković, predsednica Izvršnog odbora Kompanije „Dunav osiguranje“ i predsednica Upravnog odbora Udruženja osiguravača Srbije: DELATNOST OSIGURANJA NIJE U KRIZI, VEĆ U USPONU

Ivana Soković, predsednica Izvršnog odbora Kompanije Dunav osiguranje, FOTO: Promo
Ekonomska stabilnost iskazana u poslednjih nekoliko godina i rast srpske privrede uprkos vanrednoj situaciji širom su otvorili vrata za brojne infrastrukturne projekte i strane investicije.

Delatnost osiguranja u Srbiji brzo se prilagodila novonastalim, znatno izmenjenim uslovima poslovanja, koje je u 2020. godini nametnula pandemija koronavirusa. Da je u tome uspela, pokazuje tržišni rast od 2,3 odsto ostvaren uprkos krizi u mnogim privrednim granama, izjavila je Ivana Soković, predsednica Izvršnog odbora Kompanije „Dunav osiguranje“ i predsednica Upravnog odbora Udruženja osiguravača Srbije na panelu o osiguranju održanom 25. maja na Kopaonik biznis forumu. Ona je precizirala da je u neživotnim osiguranjima tržište postiglo rast od 1,7 odsto, a u životnim osiguranjima 4,4 procenta.

Dunav Osiguranje
Foto: Promo

- Ekonomska stabilnost iskazana u poslednjih nekoliko godina i rast srpske privrede uprkos vanrednoj situaciji širom su otvorili vrata za brojne infrastrukturne projekte i strane investicije. Međunarodni monetarni fond i Svetska banka našu zemlju vide kao regionalnog lidera predviđajući rast BDP-a od čak 6 procenta u ovoj godini. Osiguranje je u tome prepoznalo svoju priliku za rast, pa su veliki infrastrukturni projekti doprineli povećanju premije neživotnih osiguranja, pogotovo osiguranja imovine od požara, ostalih osiguranja imovine i osiguranja od opšte odgovornosti - objasnila je Soković govoreći o pozitivnim pomacima u osiguravajućoj delatnosti u našoj zemlji. 

- I u brojnim drugim vrstama osiguranja zabeleženo je povećanje premije, a naročito u dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju – čak 18,2 procenta, u kasko osiguranju motornih vozila – 6 procenata, u osiguranju od auto-odgovornosti – 1,82 odsto, što sve ukazuje na izuzetnu prilagodljivost sektora osiguranja u Srbiji i njegovu orijentisanost ka potrebama klijenata - rekla je Ivana Soković. 

A da osim o profitu brine i o društvenoj zajednici, osiguravajuća branša je pokazala veoma brzom reakcijom i vrednim donacijama koje je namenila prenapregnutom zdravstvenom sistemu naše zemlje kako bi lakše podneo pritisak velikog broja obolelih od koronavirusa.

- U prvom tromesečju ove godine sektor osiguranja već beleži rast od oko 3,2 odsto i u životnim i u neživotnim osiguranjima, što nesumnjivo ukazuje na to da nije u krizi već u usponu. Društva za osiguranje su stabilna i mogu da budu oslonac i podrška državi Srbiji u sprovođenju različitih projekata lokalnog ili nacionalnog značaja - istakla je Ivana Soković. 

Vremenska prognoza
Slaba kiša
7 Beograd