fbpx
Skip to main content
Boljare

Pogledajte kako izgleda izgradnja autoputa Bar - Boljare (VIDEO)

Foto: Youtube/Bemax d.o.o. Montenegro
Premijer Marković je predsedniku CRBC-a kazao da je urađen ogroman posao na autoputu Bar-Boljare, koji treba da poveže Srbiju sa Jadranskim morem.

Izgradnja autoputa Bar – Boljare je najkompleksniji razvojni infrastrukturni projekat u istoriji Crne Gore, čiju realizaciju, prema istraživanjima javnog mjenja, podržava velika većina građana.

Premijer Crne Gore Duško Marković i predsednik kompanije CRBC Du Fei konstatovali su da će prioritetna deonica autoputa Bar-Boljare biti završena do sredine 2020.

CRBC je, kako navode u crnogorskoj Vladi, spreman da gradi i naredne deonice po principu privatno-javnog partnerstva i to odmah po završetku prioritetne deonice, preneo je RTCG.

Premijer Marković je predsedniku CRBC-a kazao da je urađen ogroman posao na autoputu Bar-Boljare, koji treba da poveže Srbiju sa Jadranskim morem.

Osnovni preduslovi za realizaciju projekta izgradnje autoputa Bar-Boljare u Crnoj Gori su ostvareni donošenjem Prostornog plana Crne Gore do 2020. godine i Detaljnog prostornog plana za autoput Bar-Boljare. 

Detaljnim prostornim planom autoputa Bar – Boljare, predviđen je koridor i trasa autoputa kroz sledeće lokacije: Ðurmani – tunel Sozina – Virpazar – Tanki Rt – Farmaci (Podgorica) – Smokovac (Podgorica) – Uvač – Mateševo – Andrijevica – Berane – Boljare.

Bar Boljare
Foto: Printscreen/barboljare.me

Prema Detaljnom prostornom planu autoputa Bar-Boljare, zona neposrednog uticaja autoputa obuhvata prostor površine oko 1.400 km2 koji zahvata više od 100 katastarskih opština koje čine delove teritorija 7 crnogorskih opština: Bar, Cetinje, Podgorica, Kolašin, Andrijevica, Berane, Bijelo Polje, u kojima živi ukupno 338.114 stanovnika prema popisu iz 2011. godine.

Autoputu Bar-Boljare gravitiraju područja Albanije, Bosne i Hercegovine i Srbije, pa on zahvata široko gravitaciono područije sa oko 4,7 miliona stanovnika. Detaljnim prostornim planom autoputa Bar-Boljare planirana je njegova etapna izgradnja:

  • I etapa: Smokovac – Mateševo;
  • II etapa: Mateševo – Andrijevica i obilaznica na potezu Smokovac – Tološi – Farmaci;
  • III etapa: Andrijevica – Boljare;
  • IV etapa: Podgorica – Đurmani.
Arhitektonsko čudo

Radovi na arhitektonskom čudu autoputa Bar-Boljare, mostu Moračica, u skladu su sa planiranom dinamikom. Na ovom gradilištu svakog dana radi oko 150 radnika.

Rasponska konstrukcija gradi se kroz segmente, što znači da se sa svakog stuba mosta napreduje i na levu i na desnu stranu, ka narednom stubu. Segmenti su dugi od 2,5 do 4 metra i postajaće duži kako se budu približavali sredini mosta, što znači da će i dinamika napredovanja tada biti veća.

Procene su da će za gradnju rasponske konstrukcije Moračice biće utrošeno oko 30.000 kubika betona, a ugrađeno preko 5.000 tona armature.

Most Moračica postao je simbol crnogorskog autoputa, o kome su izveštavali i vodeći regionalni mediji. Najviši stub mosta visok je 160 metara, dok će raspon od dna korita Morače do kolozovne konstrukcije iznositi oko 200 metara.

Vrednost ukupne investicije iznosi 112.803.067.01 evra, a finalizacija radova se očekuje do kraja 2020. godine

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Kiša jakog intenziteta
19 Beograd