fbpx
Skip to main content
Frank Rister

"IZGRADNJA METROA JE VAŽAN KORAK ZA DALJU MODERNIZACIJU" Rister nakon potpisivanja sporazuma sa Srbijom

Foto: Srbija Danas
Francuska kompanija Ežis radi studiju izvodljivosti za izgradnju metroa koja će biti gotova naredne godine

Ministar Francuske za spoljnu trgovinu i ekonomsku promociju Frank Rister izjavio je danas da će izgradnja beogradskog metroa u saradnji sa Francuskom biti važan korak za dalju modernizaciju Beograda i cele Srbije.

Potpisan sporazum između Srbije i Francuske: Vrednost ugovora 581 milion evra, sledi modernizacija elektro-mreže (VIDEO)

Potpisan sporazum između Srbije i Francuske: Vrednost ugovora 581 milion evra, sledi modernizacija elektro-mreže (VIDEO)

USPELI SMO DA ZADRŽIMO PROSEČNU PLATU OD 510 EVRA: Nećemo dozvoliti da javni dug ide iznad 60 odsto

USPELI SMO DA ZADRŽIMO PROSEČNU PLATU OD 510 EVRA: Nećemo dozvoliti da javni dug ide iznad 60 odsto

DOBRE VESTI ZA NOVOSAĐANE: Japanska kompanija ulaže dve milijarde dolara u vojvođansku prestonicu

DOBRE VESTI ZA NOVOSAĐANE: Japanska kompanija ulaže dve milijarde dolara u vojvođansku prestonicu

Rister je, posle potpisivanja Sporazuma između dve vlade o saradnji u oblasti sprovođenja prioritetnih projekata u Srbiji u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, istakao da će metro u Beogradu poboljšati prevoz građana i biti ekološi prihvatljiviji vid prevoza.

Istakao je da zajednički projekti, od kojih su najveći predstojeća izgardnja metroa, koncesija beogradskog aerodroma kojim upravlja francuski Vansi i projekat rešavanja deponije u Vinči, navode na još bolje uverenje u dobru saradnju i budućnost odnosa dve zemlje.

Rister podseća da francuska kompanija Ežis radi studiju izvodljivosti za izgradnju metroa koja će biti gotova naredne godine.

- Današnji sporazum predstavlja čvrstu nameru dve vlade da se naše kompanije zajedno sa kompanijom Almstom uključe u ovaj projekat, elektrifikaciju signalizacije, vagone i drugo u okviru projekta izgradnje metroa. Francuska garantuje izvozne kredite za taj poduhvat - naveo je on.

Kaže da će uvesti i pametnu mrežu koja će pomoći EPS-u da bolje upravlja potrosnjom i da se smanje gubici struje.

Zahvalio je predsedniku Vučiću na, kako je rekao, toplom dočeku u ovim teškim uslovima zbog kovida.

Takođe, izrazio je razumevanje i saučešće za gubitak koji je srpski narod imao sa smrću patrijarha SPC Irineja, dodajući da je Francuska svesna uloge SPC u Srbiji od Svetog Save do sada.

Frncuski ministar je istakao da je potpisani sporazum važan korak za dalju privrednu i političku saradnju dve zemlje koje imaju zajedničku istoriju, prijateljstvo i bratstvo od Prvog svetskog rata.

Podsetio je da je prošle godine predsednik Makron bio u poseti Srbiji, što je dalo novi zamah saradnji u svim bolastima saradnje, od ekonomije, obrazovanja, bezbednosti...

Francuska podržava Srbju na evroskom putu, poručio je on.

Dodao je da sve više građna Francuske dolazi u Srbiju, kao i da francuske firme zapošljavaju oko 12.000 ljudi u Srbiji i da taj broj raste.

To je pravi vetar u jedra saradnji dve zemlje, kazao je Rister dodajući da će se sastati danas i sa predstanvicima poslovne zajednice u Srbiji koja veruje u prvirednu budućnost Srbije.

Živela Srbija, živela Francuska, poručio je Rister.

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd