fbpx
Skip to main content
Moravski kanal

IZVODLJIVO I ISPLATIVO: Kinezi pružaju podršku povezivanju Dunava i Egejskog mora

Foto: SD/ilustracija
Najveći problem predstavljale bi klisure

Peking je spreman da pruži podršku razmatranju realizacije projekta izgradnje kanala Dunav – Morava – Vardar – Egejsko more, uz saglasnost i saradnju Beograda, Skoplja i Atine, poručili su visoki kineski državni zvaničnici s kojima se ovih dana sreo Tomislav Nikolić, predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje s Rusijom i Kinom. Da su Kinezi zainteresovani za spajanje Dunava i Egejskog mora nije novost, jer je njihova kompanija „Čajna Gedžuba korporejšn” 2013. godine uradila studiju koja je pokazala da je izgradnja kanala i izvodljiva i isplativa. I političari u ove tri države su se pozitivno izjašnjavali o ideji staroj 114 godina, koju je u vreme svog predsedničkog mandata revitalizovao Tomislav Nikolić.

Poslednji put je o tome govorio predsednik Makedonije Đorđe Ivanov. On je krajem decembra prošle godine pozvao vladu u Skoplju da osnuje tim eksperata i počne da radi sa srpskim i grčkim zvaničnicima na realizaciji tog projekta. Prema njegovim rečima, nema bolje mere izgradnje poverenja u regionu od izgradnje balkanskog kanala Dunav–Morava–Vardar.

Tomislav Nikolić
Foto:Tanjug/NACIONALNI SAVET ZA KOORDINACIJU SARADNJE SA RUSKOM FEDERACIJOM I NR KINOM

Posle razgovora s domaćinima u Beogradu u januaru prošle godine Cipras je rekao:

- Odlučili smo da nastavimo svoje značajne i velike ideje vizionarskog karaktera. Kako ne bi bilo zabune, odmah je objasnio da ne misli samo na brzu prugu do Soluna već i na ideju povezivanja Beograda i Soluna rečnim putem.

Stručnjaci, međutim, nemaju isti stav kao političari. Deo njih smatra da je reč o megalomanskom i neisplativom projektu koji bi doneo više štete nego koristi. Ali ima i onih koji misle da bi on doneo veliku dobrobit, kako za stanovništvo nastanjeno u oblastima gde bi prolazio, tako i za čitave države. Činjenica je i da je ideja o izgradnji tog kanala započeta još početkom 20. veka, urađeno je mnoštvo projekata, ali niko do danas nije uspeo da realizuje ove zamisli.

NOVE mogućnosti za rast ruske INDUSTRIJE: Proširena američka CRNA LISTA I SANKCIJE

Kako je svojevremeno objasnio profesor Nenad Mileusnić, član Odbora za ekonomske nauke SANU, prvi projekat izgradnje kanala javnosti predočen je još davne 1904. godine. Izgradio ga je profesor Univerziteta u Beogradu Nikola Stamenković. Mileusnić je rekao da bi se njegovom izgradnjom skratio put brodovima od Beograda do Soluna i to za čitavih 1260 kilometara. A koliko je to ekonomski isplativo ukazuju podaci po kojima je rečni saobraćaj više nego dvostruko jeftiniji od drumskog.

- Ostvario bi se ne samo jeftin i efikasan transport ljudi i robe, nego bi se novim sistemom elektrana koji bi se tu gradio obezbedila znatna proizvodnja električne energije.Akumulacijom vode stanovništvo bi se snabdelo pitkom vodom koja nedostaje, a omogućilo bi se i navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta. Razvio bi se banjski turizam, izgradila pristaništa u priobalnim gradovima - objasnio je Mileusnić.

Dunav
Foto: Profimedia

Međutim, izvršni direktor Instituta "Jaroslav Čarni" Marina Babić kaže da postoje delovi ovog vodenog toka od Dunava do Egejskog mora, poput Stalaćke i Grdeličke klisure, na kojima je teško zamisliti izgradnju kanala na šta je ukazano i kineskim ekspertima koji su radili studiju 2013. godine.

- U slivu Južne Morave postoji nedostatak vode, tamo ima poroblema i s vodosnabdevanjem stanovništva. Kada je 1970. rađena studija planirane su akumulacije koje je trebalo da služe samo za obezbeđivanje vode za ovaj plovni put, jer svaki put kad se brod prevodi preko prevodnice postoji određeni gubitak vode - objašnjava Marina Babić.

Veliki uspeh: Ministru Vujoviću uručena nagrada za ekonomski razvoj

Najveći problem bi, kako kaže, ipak predstavljale klisure, pogotovo Grdelička, gde se već gradi auto-put. 

- Ne mogu da zamislim da tu može da prođe plovni put, ali Kinezi su uspeli da urade i teže stvari - kaže Babić.

I pored ovih sugestija, Kinezi su u svojoj studiji, između ostalog, zaključili da je "projekat izgradnje moravskog kanala kroz Srbiju izvodljiv i isplativ" i da ima pozitivan uticaj "s obzirom da povezuje zapadnu i srednju Evropu s Egejskim morem i smanjuje troškove transporta, poboljšava mobilnost, bezbednost i kvalitet života, povećava količinu obnovljive energije u sistemu, donosi ekonomsku korist i pozitivno utiče na optimizaciju energetske strukture u Srbiji".

Tomislav Nikolić
Foto:Tanjug/NACIONALNI SAVET ZA KOORDINACIJU SARADNJE SA RUSKOM FEDERACIJOM I NR KINOM

Kinezi smatraju da bi sve to pozitivno uticalo na razvoj industrije, privrede i na zapošljavanje ljudi, čime se poveća životni standard u tom delu Srbije. Međutim, pojedini makedonski građevinci tvrde da bi, ukoliko bi se krenulo u izgradnju kanala Morava - Vardar - Egej, bile potopljene velike poljoprivredne površine u Makedoniji i najmanje tri meseca.

ZAVRŠEN SAMIT U DAVOSU: Tramp dočekan ZVIŽDUCIMA, Vučić razgovarao sa Džaredom Kušnerom

Prema nekim pleriminarnim procenama koje su dali Kinezi, vrednost projekta bila bi oko 12 milijardi evra, a izgradnja bi mogla da se završi za pet do sedam godina

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
13 Beograd