Skip to main content
Čovek bere lešnike

Zasadio u Srbiji italijansku sortu lešnika, a sad ih prodaje na pijaci i lepo zarađuje

Foto: Profimedia/ilustracija
Očišćene lešnike prodaje na senćanskoj pijaci na kilogram i ostvaruje duplu dobit

Stanovnik sela Tornjoš, Arpad Roža iz okoline Sente, pre deset godina zasnovao je zasad lešnika prvo na četiri katastarska jutra zemlje, da bi kasnije plantažu proširio na još dva.

Arpad priča da je sa ocem razmišljao čime da počne da se bavi, jer priznaje da nije voleo da uči, pa su se opredelili za zasad lešnika uvereni da će to vredeti kada dospe na rod. Kada su lešnici počeli da rađaju, Arpad je otišao korak dalje, upustio se u preradu, pa sada kupcima nudi i prirodni namaz od lešnika i meda.

NEKADA NE BISTE MOGLI DA KUPITE SAPUN: Kako je jedna od najsiromašnijih zemalja Evrope postala jedna od NAJUSPEŠNIJIH

- Zasadili smo italijanske sorte lešnika i tek od pretprošle godine sam imao značajan rod, jer sam imao oko tonu očišćenog jezgra, ali moram reći da još sva stabla nisu dospela na pun rod. Potrebno je najmanje sedam godina da zasad lešnika počne da daje značajniji prinos - kaže Roža, koji se opredelio za žbunastu formu zasada lešnika.

DINAR STABILAN: Kurs dinara 118,39 po srednjem kursu

Proizvođač lešnika iz Sente se opredelio da rod ne prodaje na veliko, jer je cena prilično niska i iznosi oko pet evra za kilogram očišćenih lešnika, pa prodaje na malo na senćanskoj pijaci za 1.100 dinara i ima sopstvenu proizvodnju prirodnog krema od lešnika i meda .Uz dodatni trud, Roža na taj način uspeva da ostvari veću zaradu.

Lešnici
Foto: Profimedia/ilustracija

- Tehnologija koju primenjujem u proizvodnji prirodnog krema od lešnika sa medom daje odličan kvalitet krema. Lešnike prvo pržim i zatim meljem pa mešam sa medom, pa kao gotov proizvod više vredi, pogotovo što su potrošači lepo prihvatili poslasticu koju proizvodim. Sastojci prirodnog krema koji proizvodim su samo lešnici i med - ističe Roža.

ŠTA ĆE BITI S PENZIJAMA? Novi nemački zakon otvara vrata pakla za najstarije u Srbiji!

Tako uz svoje lešnike na pijaci i najznačajnijim etno-manifestacijama u Senti i okolini, ovaj proizvođač prodaje i krem.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD novčanik

SD vesti

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
18 Beograd