fbpx
Skip to main content
nafta

Pobeda Trampa - plus, pobeda Bajdena - minus: Kako izbori u SAD kreiraju cenu nafte?

Foto: Profimedia
Cene nafte su ojačale danas, ali je njihov rast splasnuo pod uticajem neprekidnog priliva novih podataka o preliminarnim rezultatima američkih izbora.

Cena američke WTI nafte je porasla danas za 40 centi ili 1 posto, na 38,06 dolara za barel, na trgovanju u popodnevnim satima po srednjoevropskom vremenu. Prethodno je tokom dana dostigla maksimum od 38,92 dolara.

Severnomorska nafta Brent je ojačala za 51 cent ili 1,3 procenta, na 40,22 dolara po barelu, dok je na prepodnevnoj trgovinskoj sesiji zabeležila najviši nivo od 40,97 dolara.

Mozzart podržao edukaciju osnovaca o klimatskim promenama

Mozzart podržao edukaciju osnovaca o klimatskim promenama

Privrednici za poslovanje bez barijera u regionu i sa EU

Privrednici za poslovanje bez barijera u regionu i sa EU

KOLIKO GRAĐANI SRBIJE ŠTEDE? U bankama drže milijarde, vidan rast štednje u dinarima

KOLIKO GRAĐANI SRBIJE ŠTEDE? U bankama drže milijarde, vidan rast štednje u dinarima

Na energetskim tržištima se smatra da bi pobeda aktuelnog predsednika SAD Donalda Trampa bila korisna za naftu zbog američkih sankcija Iranu i njegove podrške OPEK-ovom smanjenju proizvodnje "crnog zlata" radi podrške cenama.

S druge strane, tržišni akteri ocenjuju da bi pobeda demokratskog kandidata Džoa Bajdena bila nepovoljna ili neutralna za naftno tržište zbog njegove podrške zelenoj politici i mekšem stavu prema Iranu.

Analitičar Bjarne Šijeldrop iz kompanije SEB kaže da bi potencijalna Trampova pobeda bila pogodovala nafti, jer bi OPEK sa zemljama saveznicama izvan naftnog kartela, na čelu s Rusijom, mogao da nastaviti da smanjuje proizvodnju bez straha da će se iranska nafta vratiti na tržište u skorije vreme.

Cene nafte podupire i mogućnosti da proizvođači iz OPEK-a i Rusija mogu da razmotriti odlaganje planiranog povećanja pumpanja od januara, jer drugi talas korona virusa guši oporavak tražnje za gorivom.

Međutim, oštrije mere zatvaranja zbog pandemije mogle bi da ograniče oporavak cena nafte. Italija, Norveška i Mađarska pooštrile su mere ograničenja zbog korona virusa, nakon što su to učinile Britanija, Francuska i još neke zemlje.

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
1 Beograd