fbpx
Skip to main content
Novac - dinari

Rebalansom budžeta 4 milijarde dinara za pomoć Srbima na KiM: Prosečna porodica može da računa na 500-800 evra

Foto: Profimedia
Vlada Srbije pokrenuće niz projekata koji će pomoći Srbima na Kosmetu da bolje žive

Rebalansom budžeta Srbija je izdvojila četiri milijarde dinara za pomoć srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, izjavio je danas direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

SRBIJA POKLANJA MLADIMA 150.000 KUĆA NA SELU: Pogledajte koji su uslovi da baš vi dobijete novi dom!

SRBIJA POKLANJA MLADIMA 150.000 KUĆA NA SELU: Pogledajte koji su uslovi da baš vi dobijete novi dom!

ŽELITE DA PUTUJE U HRVATSKU I SLOVENIJU: Donosimo detaljan spisak uslova koji sada važe i neki će vas obradovati!

ŽELITE DA PUTUJE U HRVATSKU I SLOVENIJU: Donosimo detaljan spisak uslova koji sada važe i neki će vas obradovati!

DEFINISANA SU PRAVILA ZA ULAZAK U GRČKU! Poznato je ŠTA vam sve treba da bi prešli granicu - ove stvari su NUŽNE

DEFINISANA SU PRAVILA ZA ULAZAK U GRČKU! Poznato je ŠTA vam sve treba da bi prešli granicu - ove stvari su NUŽNE

Naveo je da su sredstva namenjena za finansijsku pomoć građanima, ali i za kapitalne projekte kao što su izgradnja novih bolnica, vrtića, zgrade Univerziteta u Kosovoskoj Mitrovici.

Petrović je kazao da je Vlada Srbije, na inicijativu predsednika Aleksandra Vučića, opredelila značajnu finansijsku pomoć za srpski narod na KiM i da to govori da želimo da ulažemo u mir, budućnost i opstanak našeg naroda u južnohj pokrajini.

Kako kaže, deo sredstava se odnosi na jednokratnu pomoć u iznosu od 200 evra za nezaposlene građane, dok će po 100 evra dobiti svi ostali - deca mlađa od 18 godina, penzioner i zaposleni.

- Tako će jedna prosečna porodica dobiti između 500 i 800 evra pomoći što će posebno značiti Srbima južno od Ibra, koji ipak žive teže nego Srbi na severu KiM - rekao je Petković.

Kosovo, Kosovska Mitrovica, KiM
Foto: Profimedia

 

Gradiće se nova bolnica u Gračanici

Dodao je da je će sredstva biti uložena i u izgradnju nove bolnice u Gračanici gde, kako kaže, gravitira skoro 60.000 ljudi iz Metohije, Kosovskog Pomoravlja i centralnog Kosova.

Petković je najavio projekat rekonstrukcije "KBC Kosovska Mitrovica" i izgradnju nove zgrade Univerziteta u severnom delu Kosovske Mitrovice i dodao da se gradi i nekoliko vrtića.

Takođe, obezbeđena su sredstva za sanaciju štete od poplava i drugih nepogoda, a povećan je i budžet za pomoć u poljoprovrivredi, malim i srednjim preduzećima.

Petković je rekao da je do kraja godine u planu gradnja 15 zgrada sa 180 stanova za Srbe na KiM.

- To govori koliko država ulaže na prostor KiM, da želimo da gradimo mir i da opstanemo, da u dijalogu pronađemo kompromisno rešenje, jer sa svim ovim projektima i željom za dijalogom pokazujemo kakav je naš odnos prema KiM - naglasio je Petković.

Dodao je da, s druge strane, Piština pokazuje da ne želi dijalog, da joj nije stalo da se pronađe kompromisno rešenje i da ne učestvuje i "mini Šengenu" i svim inicijativama koje pokreće predsednik Vučić.

Podsetio je i da je prošlo 2.924 dana od potpisivanja Briselskog sporazuma, a da Priština ništa nije ispunila iz tog sporazuma, a pre svega prvih šest tačaka koje se odnose na formiranje ZSO.

Petković je kazao da je u proteklih nekoliko meseci bilo 33 napada na Srbe na KiM i poručio da ne treba da nasedaju na provokacije Albanaca.

- Situacija sa KiM nije nimalo laka, zapad nikad neće odustati od Kosova kao nezavisne države, ali želimo da pronalazimo kompromisna rešenja, da izađemo iz zamrznutog fakulteta i da rešavamo probleme u regionu - rekao je Petković.

Naglasio je da ne pristajemo ni na kakve pritisce i pretnje, ali da bez Beograda nema dogovora i da to treba svima da bude jasno.

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
20 Beograd