fbpx
Skip to main content
Kina

NAJJAČI EKONOMSKI RAST U ZEMLJI IZ KOJE JE KRENULA KORONA: U čemu je tajna kineskog uspeha?

Foto: Profimedia/ilustracija
Oporavak Kine od korona šoka počeo je već početkom proleća

Druga po veličini ekonomija na svetu, beleži ubrzani rast. U Kini istovremeno rastu i potrošnja i proizvodnja, a pečat oporavku daje i snaga domaće valute koja je dostigla najjači nivo od 2018. godine.

Već sada se kao novogodišnji pokloni poručuju zaštitne maske: Danilo iz Čačka pobedio koronu, pa pokrenuo biznis

Već sada se kao novogodišnji pokloni poručuju zaštitne maske: Danilo iz Čačka pobedio koronu, pa pokrenuo biznis

SINIŠA POKLANJA DVE KUĆE U BLIZINI POŽAREVCA: 540 kvadrata porodici koja ispuni ova dva uslova (FOTO)

SINIŠA POKLANJA DVE KUĆE U BLIZINI POŽAREVCA: 540 kvadrata porodici koja ispuni ova dva uslova (FOTO)

NEMA SVETELA NA KRAJU TUNELA: Pad cena nafte najavljuje novu recesiju

NEMA SVETELA NA KRAJU TUNELA: Pad cena nafte najavljuje novu recesiju

U čemu je tajna i kako to da zemlja iz koje je krenula korona beleži najbrži ekonomski oporavak? I ne samo najbrži, jer Kina sada raste i daleko više nego što je to uspevala prošle godine u ovo vreme.

Kineski BDP porastao je od jula do septembra za skoro pet odsto u odnosu na isti period prošle godine, što je dramatičan preokret u odnosu na prvi kvartal ove godine kada je ekonomija zabeležila pad od 6,8 odsto. Od jula do septembra BDP je porastao za 2,7 odsto i bio je za 11,5 odsto veći nego početkom godine.

Oporavak Kine od korona šoka počeo je već početkom proleća, a novi podaci otkrivaju da se početkom jeseni proširio i na potrošnju. Proizvodnja je istovremeno skočila za nepunih sedam odsto, a juan se popeo na najveću vrednost u prethodnih 27 meseci.

U čemu je tajna? Kineski uspeh u kontroli korona virusa nije rezultat ranih mera kontrole, poput zaključavanja, već pristup zemlje u rešavanju stvari nakon što je ljudima dozvolila da se ponovo kreću. Dakle, u Kini je bila ključna rečenica - ljudi treba da žive, rade i da se kreću, što se u poslednje vreme često može čuti i u Srbiji.

Konkretno, sposobnost Kine da prati slučajeve zaraze širom zemlje, gde god postoji i najmanja šansa za novi klaster, omogućila je vladi da brzo reaguje i stavi pod kontrolu lokalno širenje infekcije.

Ekonomija u Kini
Foto: Reuters
Primena iskustva iz 2003.

Ovakav pristup je uključio i sofisticirani sistem zdravstvenih kodova za praćenje kretanja ljudi. Za ulazak u mnoga kineska preduzeća potreban je jasan zeleni zdravstveni račun i odgovarajući QR kod, kojim se potvrđuje da je osoba zdrava i sigurna, što olakšava praćenje virusa, prenosi Blic.

Ove mere su omogućile regionalnim vladama da uvedu zaključavanja samo u određenim područjima ili po potrebi sprovedu masovna ispitivanja. To se nedavno desilo u gradu Kuingdao na severoistoku Kine, gde je za otprilike sedam dana testirano više od 10 miliona ljudi, nakon što je zabeleženo 12 slučajeva prenosa virusa među lokalnim stanovništvom.

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
5 Beograd