fbpx
Skip to main content
Džek Ma

KINESKI MILIJARDER DŽEK MA U NEBRANOM GROŽĐU: Dat mu je ultimatum, život mu se pretvorio u košmar

Foto: Profimedia
Peking mu je jasno stavio do znanja šta mu je činiti

Kompanija "Ant grup" istražuje na koji bi način njen osnivač, milijarder Džek Ma, prodao svoj udeo i predao kontrolu nad firmom. Naime, veruje se da bi taj potez mogao da smanji kontinuirani nadzor Pekinga nad njenim poslovanjem, navode za Rojters poverljivi izvori upoznati sa situacijom.

NOVI ŠOK NA BITKOIN TRŽIŠTU: Veliki udarac za zagovornike kriptovalute

NOVI ŠOK NA BITKOIN TRŽIŠTU: Veliki udarac za zagovornike kriptovalute

ŽILA KUCAVICA EVROPE PRED EKONOMSKIM IZAZOVOM: Javni dug Nemačke porastao na čak 2.200 milijardi evra

ŽILA KUCAVICA EVROPE PRED EKONOMSKIM IZAZOVOM: Javni dug Nemačke porastao na čak 2.200 milijardi evra

MILIJARDERI SE DODATNO OBOGATILI ZA VREME KORONE: Ujedinjene nacije uputile su sad oštar zahtev vladama sveta

MILIJARDERI SE DODATNO OBOGATILI ZA VREME KORONE: Ujedinjene nacije uputile su sad oštar zahtev vladama sveta

"Volstrit džurnal" je ranije objavio da je Ma na sastanku s regulatorima u novembru ponudio prodaju delova "Anta" kineskoj vladi.

Predstavnici centralne banke, Narodne banke Kine i Kineske regulatorne agencije za bankarstvo i osiguranje su od januara do marta razgovarali odvojeno i s Maom i s kompanijom "Ant". Kompanija "Ant" je porekla da je razmatrala prodaju Maovog udela.

- Oduzimanje Maovog udela u grupi "Ant" nikada nije bilo predmet razgovora - rekao je portparol.

Regulatori dali Mau ultimatum?

Drugi izvor, koji je takođe povezan s kompanijom "Ant", kazao je za Rojters da su regulatori Mau naznačili kako mu neće biti dopušteno da proda svoj udeo grupi ili pojedincu s kojima blisko sarađuje, već da će morati u potpunosti da napusti kompaniju. Druga opcija je da svoj udeo prenese na kineskog ulagača koji je povezan s državom. Za bilo koji od navedenih poteza potrebno je odobrenje Pekinga, navode izvori.

Džek Ma je u oktobru prošle godine u svom govoru javno kritikovao kineske regulatorne agencije. Njegovo napuštanje "Anta" omogućilo bi ponovno oživljavanje nekih važnih planova kompanije koji su bili obustavljeni nakon problematičnog govora.

Džek Ma
Džek Ma
Foto: Profimedia

Ma je tokom kontroverznog govora u Šangaju 24. oktobra kritikovao kineski sistem regulacije zbog gušenja inovacija, a globalna bankarska pravila uporedio s "klubom starih ljudi".

- Današnji finansijski sistem je nasleđe industrijskog doba. Moramo postaviti novi za sledeću generaciju i za mlade ljude. Moramo reformisati trenutni sistem - rekao je Ma u svom govoru.

Nešto više od nedelju dana kasnije "Antova" prva javna ponuda (procenjena na rekordnih 37 milijardi američkih dolara), koja je već dobila zeleno svetlo od kineskog nadzornog tela za hartije od vrednosti, bila je suspendovana. A kineska vlada je nakon Maovog govora pokrenula niz istraga i novih propisa koji su zahvatili veliki deo tehnološkog sektora zemlje.

Nestao na tri meseca

Džek Ma (56), koji je takođe osnovao "Alibabu", posle te reakcije kineskih vlasti nestao je na tri meseca iz javnog života. Pojavio se kratko u januaru, pa se onda opet povukao.

Kineski regulator izrekao je 10. aprila ove godine "Alibabi" novčanu kaznu od 18,23 milijarde juana (2,79 milijardi dolara) zbog zloupotrebe dominantnog položaja na tržištu, čime je prekršio propise o slobodnom tržišnom nadmetanju.

Državna uprava za regulaciju tržišta utvrdila je istragom da je "Alibaba" nekoliko godina zloupotrebljavala dominantnu poziciju na tržištu, onemogućujući pojedinim prodavcima korišćenje drugih platformi za trgovinu, ističe regulator.

Džek Ma
Džek Ma
Foto: Profimedia

Nekoliko dana kasnije centralna banka od je "Anta" zatražila da postane holding, čime bi podlegao određenim bankarskim pravilima koja bi mogla sprečiti njegov dalji rast.

Ma je već ranije odstupio s čelnih korporativnih pozicija, ali i dalje ima značajnu kontrolu nad "Antom" i "Alibabom". Iako je vlasnik samo 10 odsto udela u "Antu", Ma kontroliše firmu putem povezanih subjekata. Naime, Ma ima 34 odsto udela u "Junbu", koji ima kontrolu nad još dva entiteta koji zajednički poseduju udeo od 50,5 odsto akcija "Anta".

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
23 Beograd