Skip to main content
Kalemegdan, Beograd, turisti

Kineski turisti u Srbiji OBARAJU REKORDE! Čak OVOLIKO potroše u našoj zemlji! A tokom 2019. godine doći će oko 130.000!

Foto: Profimedia/ilustracija
Kada dođu u Srbiju, Kinezi u proseku ostanu šest dana i za to vreme potroše oko 1.100 evra. Obožavaju šoping, Novaka Đokovića i srpske manastire

Srbiju će tokom 2019. godine posetiti rekordnih 130.000 kineskih turista, a očekuje se da oni u našoj zemlji potroše oko 143 miliona evra, procena je stručnjaka! Kinezi u Srbiji u proseku borave šest dana, a za to vreme potroše oko 1.100 evra.

Gosti sa Dalekog istoka najviše vole da obilaze naše manastire, obožavaju Novaka Đokovića i ne propuštaju šoping u tržnim centrima. Dolaze uglavnom mladi ljudi, koji odsedaju u najboljim hotelima, jedu u ekskluzivnim restoranima i veoma su zainteresovani za provod.

Sve više dolaze

Ministar turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić kaže da se broj kineskih turista drastično povećao prethodnih godina i da će još da raste.

Rasim Ljajić
Rasim Ljajić
Foto: Profimedia

- Do kraja godine doći će nam bar za 30 odsto više turista iz Kine nego prošle godine, kada ih je bilo 102.531. Ne zaboravite da smo proglašeni za evropsku zemlju koja je lane imala najveći procentualni rast broja gostiju iz Kine. Nećemo stati na tome, pa ćemo i ove godine voditi posebnu kampanju na lokalnom kineskom pretraživaču kako bismo privukli što više turista - navodi Ljajić.

Na pitanje koju destinaciju u Srbiji najviše posećuju, Ljajić kaže da im je prestonica broj jedan.

- Kada obiđu sve znamenitosti Beograda i Novog Sada, krenu u obilazak manastira, a mnogi se upute na jug ka Uvcu, Drini, Zlatiboru i Tari. Zanimljivo je da čak 90 odsto njih kaže da želi ponovo da dođe u Srbiju, sviđa im se sve, od hrane do prirode i atmosfere, i njihova iskustva privući će nove kineske turiste - zaključuje Ljajić.

SUSRET U SOČIJU DONOSI ODLIČNE VESTI Nuklearni centar uskoro u Srbiji!

SUSRET U SOČIJU DONOSI ODLIČNE VESTI Nuklearni centar uskoro u Srbiji!

Lepe vesti za sve Beograđane: Grad kupuje nove autobuse, turska i kineska firma ispunile sve uslove

Lepe vesti za sve Beograđane: Grad kupuje nove autobuse, turska i kineska firma ispunile sve uslove

CVETA BIZNIS: Slobodna zona Pirot treća na svetu!

CVETA BIZNIS: Slobodna zona Pirot treća na svetu!

U Turističkoj organizacije Srbije kažu da je već u prva dva meseca 2019. Srbiju posetilo 10.000 kineskih turista, što je 20 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Ipak, pravi bum se očekuje od maja do septembra.

Vreme, Beograd, šetnja, ljudi
Beograd
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

- Kada dođu u Evropu, kineski turisti obično posete nekoliko zemalja. U našoj zemlji provedu oko pet-šest dana, a dnevno potroše od 180 do 200 evra na smeštaj, hranu i provod. Svi se odmah raspituju za Novaka i često odu u njegov restoran, nadaju se da će ga tamo zateći. I što je bitno, dolaze nam sve mlađi kineski turisti, nisu to više samo one generacije koje su čule za Tita i Batu Živojinovića - rekli su nam u ovoj organizaciji.

Vole da troše

Direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović kaže da su Kinezi veoma zahvalni turisti, jer dosta troše.

- Najviše novca daju za šoping, kupuju po tržnim centrima, ali i u lokalnim radnjama. Puno novca izdvajaju i za posete znamenitostima, pre svega manastirima, a zanima ih i naša istorija. Ne štede za transport, ali vole i zabavu, pa dosta novca ostave i u klubovima. Vole da jedu domaću hranu, ali ako ostaju više dana, žele da pojedu i kineske specijalitete. U stanju su da snime i po 1.000 fotografija na nekoj destinaciji, nisu zahtevni, ali bitno im je da imaju internet. Takođe, svi vole da plaćaju mobilnim telefonom i to je ono na čemu mi moramo da poradimo - objašnjava Popović.

DRŽAVA VAM POMAŽE DA KUPITE NOVI AUTO! Olakšice i popusti za ovaj tip vozila

DRŽAVA VAM POMAŽE DA KUPITE NOVI AUTO! Olakšice i popusti za ovaj tip vozila

Imate 50 ari zemljišta, ovo će vam DONETI 10 000 EVRA

Imate 50 ari zemljišta, ovo će vam DONETI 10 000 EVRA

KREĆE IZGRADNJA TURSKOG TOKA: Početak radova do kraja meseca

KREĆE IZGRADNJA TURSKOG TOKA: Početak radova do kraja meseca

Drugi smo u Evropi po rastu stranih turista

Srbija je destinacija sa drugim najvećim rastom noćenja i dolazaka stranih turista u Evropi u 2018. godini. Prema izveštaju Evropske turističke komisije (ETC), Srbija je ostvarila najveći porast broja kineskih turista i na prvom je mestu u odnosu na ostale evropske destinacije, sa rastom većim od 100 odsto, saopštila je Turistička organizacija Srbije (TOS). U analizi Evropske turističke komisije navedeno je da su razlozi za rast broja stranih turista bezvizni režim koji Srbija ima sa Kinom, kao i intenzivne onlajn kampanje.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD energetika

Vremenska prognoza
Pljuskovi slabog intenziteta
25 Beograd