fbpx
Skip to main content
Kinezi kupuju i Institut za rudarstvo

Kinezi kupuju i Institut za rudarstvo

Foto: Printscreen/yutube/SrpskaNaučnaTV
Pored RTB i IRM, kineska kompanija uputila je i ponudu akcionarima kanadske kompanije "Nevsun"

Kiniska kompanija "Ziđin", strateški partner Rudarsko-topioničarskog basena "Bor", zainteresovana je i za kupovinu državnog Instituta za rudarstvo i metalurgiju (IRM), čije je sedište u Boru.

Zlato se diže u NEBESA! U samo jednom danu vrednost mu naglo skočila

- Nakon što su uspešno okončali transakciju oko strateškog partnerstva sa RTB, predstavnici kineske kompanije pokazali su interes i za kupovinu IRM - rečeno je "Novostima" u Ministarstvu rudarstva. - IRM, inače, radi sve hemijsko-tehnološke i druge analize za RTB, i u njemu radi oko 180 doktora nauka, magistara i diplomiranih inženjera iz oblasti rudarstva, metalurgije i geologije.

U IRM, koji je angažovan i na brojnim drugim projektima u zemlji i inostranstvu,  predstavnici "Ziđina" dolazili da se dogovore o budućoj saradnji, ali da još uvek nisu izneli predlog o mogućoj promeni vlasničke strukture.

- Predstavnici "Ziđina" žele da nastavimo da radimo na istim poslovima koje smo radili za RTB - kažu u IRM. - I nama je rečeno da su zainteresovani za kupovinu IRM, ali je još uvek rano pričati o tome.

Osim pilića i banana, Srbi su na otvaranju Lidla kupovali i sledeće namirnice! Jedna je bila EKSTREMNO JEFTINA!

Pored RTB i IRM, kineska kompanija uputila je i ponudu akcionarima kanadske kompanije "Nevsun", koja je vlasnik istražnih prava na lokalitetu "Čukaru peki", jednom od najbogatijih nalazišta bakra i zlata na svetu, za kupovinu te kompanije po ceni od 1,4 milijarde dolara.

"Ziđin" je, ugovorom o strateškom partnerstvu sa RTB, postao vlasnik 63 odsto tog preduzeća.

U BORU, inače, već posluje i velika kineska kompanija "Volong holding", koja je vlasnik Fabrike opreme i delova (FOD), koja je nekada poslovala u sistemu RTB, i "Severa" iz Subotice, koje su kupili od austrijske firme "A-tek", koja je bila proglašena pobednikom na drugom tenderu za prodaju RTB. FOD je najviše angažovan upravo na elektromašinskim poslovima u Kombinatu bakra.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
31 Beograd