fbpx
Skip to main content
Alis Volton

KO SU NAJBOGATIJE ŽENE SVETA? Nijedna od njih nije na ovom mestu zbog svog rada, a evo koliko su "teške"

Foto: Profimedia
Ko su najbogatije žene na svetu, kako su postale članice te elitne grupe i na šta troše svoj novac, pitanja su na koja će ovaj članak pokušati da da odgovore.

Počećemo s lošim vestima- nažalost, nijedna od ovih žena nije se na ovoj listi našla zahvaljujući svom radu, naime, sve su većinu svog bogatstva nasledile ili od predaka ili od bivših muževa.

Dobra vest je da su svesne da s njihovom pozicijom dolazi i određena odgovornost pa dio svog vremena i bogatstva troše na humanitarne ciljeve.

Treba naglasiti da poredak bogatašica u nastavku možda nije sasvim tačan jer se njihova stvarna bogatstva teško mogu procijeniti, zato su svote koje ćete videti prikazane u rasponima.

Koliko jezika govorite? Nekoliko saveta kako da ove JESENI doživite magičnu avanturu?

Koliko jezika govorite? Nekoliko saveta kako da ove JESENI doživite magičnu avanturu?

ISTORIJSKI MOMENAT ZA UAE: Osigurali jednake plate za oba pola

ISTORIJSKI MOMENAT ZA UAE: Osigurali jednake plate za oba pola

VRATILO SE POŠTOVANJE PREMA SELU: Seoski turizam procvetao, građani se okrenuli ka ruralnim sredinama

VRATILO SE POŠTOVANJE PREMA SELU: Seoski turizam procvetao, građani se okrenuli ka ruralnim sredinama

1. Mekenzi Skot

Procenjeno bogatstvo: 63 do 67 milijardi američkih dolara

Mekenzi Skot obogatila se na najskupljoj brakorazvodnoj parnici u istoriji čovečanstva. Nakon što ju je najbogatiji čovek na svetu, Džef Bezos (osnivač Amazona procenjen na preko 180 milijardi dolara), prevario nakon 25 godina braka, Mekenzi je u razvodu "zaradila" deonice Amazona u vrednosti od 38,3 milijarde.

Budući da je zahvaljujući korona krizi vrednost deonica znatno porasla, njeno bogatstvo se sada procenjuje na između 63 i 67 milijardi. Prošle godine se pridružila "The Giving Pledge" inicijativi Bila i Melinde Gejts u kojoj se ultra bogataši obavezuju da doniraju pola svog bogatstva humanitarnim organizacijama, bilo kroz život ili kao testament.

Zasad su njen filantropski fokus bila udruženja koja podržavaju LGBT zajednice, rodnu ravnopravnost i borbu protiv klimatskih promjena.

2. Fransoaz Betenkort-Mejers

Procenjeno bogatstvo: 65 do 65 milijardi američkih dolara

Fransoaz Betenkort-Mejers
Fransoaz Betenkort-Mejers
Foto: Profimedia

Dugogodišnja predvodnica liste najbogatijih žena, Fransoaz Betenkurt-Majers, prema proceni Blumbergovog indeksa početkom septembra je pala na drugo mesto ove prestižne liste. Njeno porodično bogatstvo počelo je da se akumulira početkom 20. veka kada je mladi hemičar Judžin Šuler razvio formulu za boju za kosu koju je nazvao Oréale.

Ostalo je istorija, L’Oréal grupa je danas kozmetički konglomerat s velikim portfoliom poznatih brendova kao što su Garnier, Kiehl’s, Yves Saint Laurent i Lancôme pod sobom, a većinska vlasnica je Šulerova unuka, Fransoaz Betenkourt-Majers. Nakon stravičnog požara u kojem je stradala pariška katedrala Notr Dam donirala je pozamašnih 226 miliona dolara za njeno renoviranje.

3. Alis Volton

Procenjeno bogatstvo: 61 do 67 milijardi američkih dolara

Alis Volton
Alis Volton
Foto: Profimedia

Nakon što je 1992. godine nasledila deonice Volmarta od svog oca Sema Voltona koji je 30 godina ranije osnovao popularni lanac supermarketa, Alis se približila samom vrhu listi najbogatijih žena na svetu.

Živi u Teksasu okružena svojim konjima i vrednom kolekcijom umetnosti, a veća humanitarna davanja nisu poznata javnosti.

Komentari
Pošalji komentar
Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
9 Beograd