fbpx
Skip to main content
Srbija

KOLIKO NOVCA IZ INVESTICIONOG PLANA EU SLEDUJE SRBIJI? Evo koji će se projekti sve finansirati iz tog budžeta

Foto: Srbija Danas
Na koliko novca iz Investicionog plana Evropske unije za Zapadni Balkan može da računa Srbija i koji će projekti biti finansirani?

O ovome je govorila direktorka kancelarije Evropske investicione banke za Zapadni Balkan Dubravka Negre.

Ovaj plan predviđa devet milijardi evra bespovratnih sredstava.

Poslednja šansa za "Orlove": Evo zbog čega ne smeš da propustiš meč Norveška – Srbija

Poslednja šansa za "Orlove": Evo zbog čega ne smeš da propustiš meč Norveška – Srbija

AZIJSKE BERZE NA NAJVIŠEM NIVOU U POSLEDNJIH MESEC DANA: Investitori se nadaju novim podsticajima za privredu

AZIJSKE BERZE NA NAJVIŠEM NIVOU U POSLEDNJIH MESEC DANA: Investitori se nadaju novim podsticajima za privredu

OTKRIVENO KOLIKE SU ZAISTA PLATE SRBA U NEMAČKOJ: Primanja su visoka, ali ima jedna važna caka

OTKRIVENO KOLIKE SU ZAISTA PLATE SRBA U NEMAČKOJ: Primanja su visoka, ali ima jedna važna caka

- U pitanju je suma koja će dati veliki podsticaj razvoju regiona, a naravno i Srbije i dugoročnom oporavku od posledica pandemije. Cilj ovih sredstava je i da pokrenu tranziciju ka ekološkoj i održivoj, digitalnoj ekonomiji, kako bi se približila i integrisala u tržište EU - navela je ona. 

Kako ona kaže, sredstva su značajno povećana u odnosu na raniji period, odnosno zadnjih sedam godina, što pokazuje pre svega posvećenost Evropske unije ovom regionu i potrebu da podrži ekonomski i socijalni razvoj.

- Pored mobilizacije tih devet milijardi evra, biće plasirana i dodatna sredstva kroz garancijski fond za Zapadni Balkan koji bi trebalo i ima za cilj da podstakne ivesticije u narednih sedam godina, vredne 20 milijardi evra, u sinergiji sa najpovoljnijim zajmovima i finansijskim sredstvima i naše grupe, odnosno grupe Evropske investicione banke - rekla je Negre.

Novac
Foto: Profimedia/ilustracija

Fokus i na privatnom sektoru

- Poslednjih šest meseci potpisali smo nova finansiranja, baš za pomoć malim i srednjim preduzećima. Znači, privrednicima koji imaju problem sa likvidnošću, koji imaju problem da održe nivo poslovanja s obzirom na ekonomsku krizu koja je zbog zdravstvenih okolnosti zadesila i region i Srbiju. Potpisali smo nedavno nova ulaganja u vrednosti od 30 miliona evra koja će pomoći privrednicima u ruralnim sredinama, podstaći žensko preduzetništvo, koja će pomoći onima koji se bore da se izbore sa krizom. Nastavićemo ta ulaganja i paket ove pomoći takođe će usmeriti jedan dobar deo sredstava upravo na taj sektor, da se podstaknu privatne investicije - rekla je Negre.

Ona je naglasila da će raspodela sredstava biti u skladu sa planiranim projektima, nekim koji su već u planu i naravno novim projektima u Srbiji i regionu.

- Pre svega, radi se o investicijama za obnovu železničke mreže, železničkog koridora. Pričamo o Koridoru 10, koji treba da efikasnije poveže Srbiju sa Hrvatskom, ali i Srbiju sa Severnom Makedonijom, Beograd, Niš i Prištinu - rekla je Negre.

Dodaje da će se raditi i na poboljšavanju plovnosti Dunava, koji je takođe transevropski koridor, a koji je i jako važan jer predstavlja prevoz robe i transport jednim čistijim putem.

- Do sada u reke u regionu i njihovu plovnost nije ulagano. Mi smo već prisutni na realizaciji te investicije sa 100 miliona evra i 14 miliona evra donacije. Znači, dodatna bespovratna sredstva su planirana da se nastave ulaganja u taj projekat - rekla je negre.

Kako kaže, takođe će biti ulagano i u povećanje digitalizacije, da se cela ekonomija podigne na jedan viši tehnološki nivo.

- U tom smislu, mi planiramo u jako kratkom periodu da potpišemo novi finansijski okvir za uvođenje brzog interneta u škole širom Srbije. Samo naše investiranje će biti oko 65 miliona evra i naravno u saradnji sa sredstvima iz budžeta Republike Srbije - rekla je Dubravka Negre.

Takođe, bitan fokus će biti na dekarbonizaciji ovog regiona, na prelasku na čistu, energetski efikasniju ekonomiju.

- Ulagaće se u projekte obnovljivih izvora energije, u sve ono što će pomoći da se ovaj region približi i priključi EU kada je u pitanju čistija ekonomija jer se Evropa obavezala do 2050. da postane prvi kontinent koji neće imati emisiju štetnih gasova. To su velike obaveze i planovi, a i veliki i jako skupi projekti koji treba da se realizuju u Evropi - navela je Negre.

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Mist
5 Beograd