Skip to main content
vetropark

Kompanija Fintel uložiće još 300 miliona evra u vetroparkove u Srbiji

Foto: Profimedia
"Ideja je da povećamo deonički kapital"

Kompanija "Fintel energija" koja trenutno gradi vetropark "Košava 1" u Vršcu vredan oko 110 miliona evra planira da u narednih pet godina investira u razvoj srpskih vetroparkova još 300 miliona evra, kaže za Tanjug izvršni direktor ove kompanije Ticiano Ðovaneti (Tiziano Giovannetti).

- Do sada smo uložili 150 miliona evra i plan nam je da u sledećih pet godina tu cifru dupliramo - poručuje Ðovaneti.

Kompanija planira i da izađe na Beogradsku berzu do kraja godine i tako ostvari prvu IPO (inicijalnu javnu ponudu akcija) u Srbiji posle 78 godina. 

- Ideja je da povećamo deonički kapital, ne da prodajemo akcije, već uvećavamo deonički kapital kako bismo privukli nove investitore i nastavili sa našim investicijama na srpskom tržištu - objašnjava Ðovaneti.

Ova srpska kompanija se nalazi u stoprocentnom vlasništvu italijanske kompanije Fintel Energia Group SpA koja je listirana na Milanskoj berzi 2010. godine 

"Ako odete u Vršac moći ćete da vidite više od 100 ljudi koji rade na Košava projektu, 50 radi na izgradnji trafo stanice, a još stotinjak radi na izgradnji temelja za same mašine", navodi Ðovaneti i kaže da turbine za Vetrenjače u Vršću treba da stignu iz Danske u septembru, a do kraja 2019. igradnja vetroparka treba da bude završena. 

Najveći projekat kompanije vetroelektrana Košava, 1. faza od 69 MW megavata je trenutno u izgradnji, kao i ostalih sedam vetroelektrana koje su planirane da budu izgrađene u narednim godinama.

Brža, jednostavna procedura i transparentna ponuda dinarskih keš kredita

Kako pametno investirati i doneti odluku o investiranju, šta znači dolazak velikih kompanija poput Fintela u Srbiju i ulazak na berzu građana i preduzeća, bile su glavne teme današnjeg panela "Kako pametno investirati?", u organizaciji Srpske asocijacije menadžera (SAM).

Na panelu na kom su učestvovali izvršni direktor Fintela Ticiano Ðovaneti, Rade Rakočević, član SAMa i vlasnik investicione kompanije Senzal Capital, Slobodan Ðinović, član UO SAM-a i generalni direktor Orion Telekom kompanije, Siniša Krneta, direktor Beogradske berze i Ivana Stanković, menadžer u PwC-u, govorilo se i o brzini kojom se investicija može pretvoriti u novac, kao o najvažnijem kriterijumu kod kratkoročnih investicija.

Direktor Beogradske berze Siniša Krneta ocenjuje da dolazak kompanije koja investira u razvoj vetroparkova nije najvažnije pitanje za Beogradsku berzu, već koliko ovakve investicije znače za ekonomiju Srbije.

Smatra da je berza za mnoge građane ali i privatnike u zemlji i dalje "bauk" iako je berzansko poslovanje i investiranje u akcije u svetu odavno uobičajen način poslovanja.

Proizvođači priznali i šokirali svet: Kineski automobili KVALITETNIJI od evropskih

- Berzu iz neopravdanih razloga smatraju za bauk poistovećujući je sa kockarnicama, a reč je o konkretnoj industriji - napominje Krneta.

Objašnjava da privatizacije u Srbiji nisu rađene kroz berzu kako je to u nekim zemljama urađeno, a da se ta sfera tržišta kod nas počela razvijati tek 2007. godine, svega godinu dana pred svetsku ekonomsku krizu.

Učesnici panela su ocenili da je neophodno raditi na edukaciji kako građana tako i privatnih investitora u zemlji kako bi se uključili u trgovinu akcijama što je jedan od značajnih načina da razvije domaće poslovanje.

Za sada nema ukidanja rominga za Srbiju i druge zemlje Zapadnog Balkana

- Investiranje na Berzi je stvar opšte kulture širom sveta i očekujem više investitora iz Srbije u trgovini akcijama u narednim godinama - rekao je Rade Rakočevič vlasnik investicione kompanije Senzal Capital.

U uslovima niskih kamatnih stopa na štednju i stope inflacije od tri odsto u Srbiji, investitori su suoceni sa potrebom da moraju da se okrenu drugim investicionim opcijama, kako ne bi gubili držeći novac u bankama, zaključili su učesnici panela

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
zoro 's picture

zoro

15 km od autoputa prema Zaječaru postoji deo gde duva košava i leti i zimi. Bolje to nego pregrađivati rečice i praviti jezera remetiti eko sisteme

1 | 0

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd