fbpx
Skip to main content
Dolari

Stižu dolari i iz daleke Kanade: Ugovor Srbije sa pokrajinom Kvebek upućen na odobrenje

Foto: Profimedia
Država Srbija sklopila još jedan ugovor o socijalnoj sigurnosti sa kanadskom oblasti Kvebek.

Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o potvrđivanju ugovora o socijalnoj sigurnosti između Vlada Srbije i Kvebeka i uputila ga Skupštini Srbije na ratifikaciju. 

HITRA REAKCIJA AZIJSKOG ZMAJA: Peking ne preza ni pred kim, oštro se protivi najnovijem potezu SAD

HITRA REAKCIJA AZIJSKOG ZMAJA: Peking ne preza ni pred kim, oštro se protivi najnovijem potezu SAD

KRALJICA SE OPRAŠTA OD VOLJENOG PRINCA FILIPA: Podelila je najdražu fotografiju sa vojvodom, dosad neviđenu (FOTO)

KRALJICA SE OPRAŠTA OD VOLJENOG PRINCA FILIPA: Podelila je najdražu fotografiju sa vojvodom, dosad neviđenu (FOTO)

VAŽNA PITANJA "NA STOLU" Japanski premijer prvi strani lider u Beloj kući otkad je Bajden preuzeo dužnost

VAŽNA PITANJA "NA STOLU" Japanski premijer prvi strani lider u Beloj kući otkad je Bajden preuzeo dužnost

Ovim ugovorom se, kako za Tanjug kaže direktor Republičkog zavoda za socijalno osiguranje Zoran Panović, na sveobuhvatan način uređuje ostvarivanje prava iz oblasti penzijsko-invalidskog osiguranja, prava po osnovu povrede na radu i profesionalne bolesti, kao i zdravstvenog osiguranja.

Prema njegovim rečima, sporazum između dve vlade je nakon trogodišnjeg pregovaranja, potpisan u junu prošle godine, a procedura je takva da bi sada trebalo da ga ratifikuju parlamenti Srbije i Kvebeka, a tri meseca nakon toga da počne njegova primena. 

- U ovom trenutku se ne može sa sigurnošću reći kada će to biti, ali očekujem da njegova primena krene, ako ne do kraja ove, onda početkom sledeće godine - kaže Panović.

Sporazum će puno značiti brojnoj srpskoj dijaspori u ovoj kanadskoj pokrajini, jer i oni koji su otišli devedesetih godina prošlog veka, a bilo ih je dosta, narednih godina stižu na red za penzionisanje.

Panović objašnjava da je sporazum sa Kvebekom sveobuhvatniji od onoga koji Srbija od 2014. godine ima sa Kanadom i kojim nije obuhvaćeno zdravstveno osiguranje.

Kanada, Kvebek
Kanada,Kvebek
Foto: Profimedia

- Sporazum sa Kvebekom je malo širi, jer pored isplate penzija i sabiranja staža osiguranja, obuhvata i zdravstveno osiguranje, pa naši građani koji odu u Kvebek ili kanadski koji dođu u Srbiju, poslovno ili turistički mogu da koriste određene zdravstvene usluge - precizira on.

Dok se čeka na ratifikaciju sporazuma u parlamentima, Zavod za socijalno osiguranje sa svojim kanadskim kolegama priprema odgovarajuće dvojezične obrasce, kao što su zahtevi za penziju, potvrde o stažu i slično i taj posao se, kako navodi Panović, privodi kraju.

Kada je reč o pregovorima o postizanju sporazuma iz ove oblasti sa drugim zemljama, kaže da su u toku pregovori sa Azerbejdžanom i Tunisom. Sa Azerbejžanom je održana jedna runda pregovora u Bakuu prošle godine, ali od tada zbog pandemije sastanka nije bilo.

- Sa Tunisom smo imali dve runde razgovora i treću u martu preko video konferencije. To privodimo kraju i sa Tunisom ćemo imati sveobuhvatan sporazum kojim će biti regulisano i penzijsko-invalidsko i zdravstveno i osiguranje za slučaj nezaposlenosti - objašnjava Panović.

On ukazuje da pregovori sa Ukrajinom i Australijom traju dugo, ali još nisu završeni, a od drugih zemalja koje su nam zanimljive jer tamo ima dosta naših ljudi a sa njima nemamo sporazume, navodi Španiju i Portugaliju.

Inicijative koje je Srbija ranije upućivala prema ovim državama, one nisu prihvatile, ali će kako navodi sagovornik Tanjuga, te inicijative biti obnovljene.

Vremenska prognoza
Clear sky
28 Beograd