fbpx
Skip to main content
frižider

MENJAJU SE OZNAKE NA UREĐAJIMA: Da li obraćate pažnju na njih i znate li šta znače?

Foto: Shutterstock
Evropski standardi ponovo se menjaju - ovoga puta na polju energetske efikasnosti uređaja za domaćinstvo.

Kako navode iz Ministarstva rudarstva i energetike, EU je 2017. godine usvojila Regulativu 2017/1369, koja uvodi novo označavanje proizvoda. Šta to podrazumeva?

KO ISPADA IZ TRŽIŠNE UTAKMICE: U Srbiji više od 40.000 blokiranih firmi do kraja januara, koji su razlozi?

KO ISPADA IZ TRŽIŠNE UTAKMICE: U Srbiji više od 40.000 blokiranih firmi do kraja januara, koji su razlozi?

RASTE POTRAŽNJA, ALI I CENA: U ovim beogradskim opštinama kvadrat sve skuplji

RASTE POTRAŽNJA, ALI I CENA: U ovim beogradskim opštinama kvadrat sve skuplji

LEPA STATISTIKA PUNI NOVČANIKE: Decembarska plata porasla u odnosu na novembarsku i iznos će vas iznenaditi!

LEPA STATISTIKA PUNI NOVČANIKE: Decembarska plata porasla u odnosu na novembarsku i iznos će vas iznenaditi!

- Uvedene su nove metodologije za proračun Indeksa energetske efikasnosti različitih uređaja, stare oznake su reklasirane i ukinute su klase veće od A (A+, A++ i A+++). Takođe, donekle je izmenjen sam izgled oznake. Međutim, od 01.03.2021. to će važiti za samo pet od navedenih uređaja (mašine za pranje veša, mašine za pranje posuđa, televizore, frižidere i sijalice). Za ostale uređaje će još važiti stare oznake, dok se ne propišu novi delegirani akti u EU - objašnjavaju u Ministarstvu.

Ono dodaju da ubrzano rade na donošenju ovih pet novih propisa, da bismo ostali usklađeni sa zahtevima EU i u pogledu oznaka, i u pogledu zahteva koje treba da ispune prodavci i isporučioci.

- Očekujemo i mi donošenje ovih novih propisa o označavanju u najskorijem roku, dok će za ostale proizvode važiti staro označavanje sve dok važi i u EU - poručuju.

Kakve oznake trenutno važe u našoj zemlji?

U ovom trenutku u Republici Srbiji, kao i u EU, proizvodi na tržištu mogu prema klasi energetske efikasnosti biti svrstani u jednu od 7 klasa od A do G, uz postojanje još tri dodatne pomenute klase A+, A++ i A+++.

- Klase su uvedene da bi na jednostavan i slikovit način, uz vizuelno obeležavanje određenom bojom, ukazale kupcu na efikasnost uređaja prilikom njegovog korišćenja. Klasa A i više ukazuju na najefikasnije uređaje koji postoje na tržištu, dok je za niže klase od A (B, C, D, E, F i G) karakteristična sve veća i veća potrošnja uređaja, što se više udaljavamo od klase A - pojašnjavaju u Ministarstvu.

Kako kažu, u našoj zemlji su oznakom energetske efikasnosti označeni sledeći uređaji: televizori, mašine za pranje veša, mašine za pranje sudova, električne sijalice, frižideri, klima uređaji, pećnice, mašine za sušenje veša, grejači prostora i grejači vode. Za sve, od prethodno navedenih uređaja, Ministarstvo je usvojilo pojedinačne pravilnike kojima se reguliše označavanje tih uređaja, sadržaj liste sa podacima i tehničke dokumentacije, kao i zahtevi koje isporučilac ili prodavac treba da obezbede, i ti zahtevi su usklađeni sa zahtevima koji su u odgovarajućoj EU regulativi.

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
5 Beograd