Skip to main content
Žene

Nove olakšice za mlade poljoprivrednike: Država daje 50 odsto novca, a na vama je samo 10 odsto učešća!

Foto: Profimedia
Fali nam radna snaga, ali nju mogu da zamene mašine, pomoću kojih bi mladi poljoprivrednici mogli biti konkurentniji na tržištu

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže da očekuje da će sredstva državne podrške po konkursu ministarstva za 2.500 mladih poljoprivrednika biti podsticaj da budu još bolji proizvođači.

Onlajn samit: Serbia - UAE Blockchain Summit

Onlajn samit: Serbia - UAE Blockchain Summit

Kakve su cene u odnosu na lani? Uprkos koroni, restorani organizuju doček Nove godine!

Kakve su cene u odnosu na lani? Uprkos koroni, restorani organizuju doček Nove godine!

Crveni petak u pravi čas - novogodišnje želje ispunite na vreme

Crveni petak u pravi čas - novogodišnje želje ispunite na vreme

Prilikom obilaska gazdinstva Jovana Lazarevića u mestu Kujevica u opštini Vladimirci, naglasio je da je značajno što podrška od po 12,5 hiljada evra ide mladim poljoprivrednicima koji su najviše u voćarstvu, stočarstvu i povrtarstvu jer je za tu proizvodnju potrebna radna snaga.

- Konkurisali su mladi poljoprivrednici iz svih oblasti ali se po pravilniku najviše bodovalo voćarstvo, povrtarstvo i stočarstvo, jer je naš cilj bio da u tim najtežim fizičkim poslovima ljudi dobiju novac. Da kupe mašine da bi olakšali sebi posao, kao što je Jovan uradio sa sadilicom - kaže ministar.

Voće
Foto: Profimedia

Dodaje da su neki bod više dobili mladi poljoprivrednici koji su završili poljoprivredne škole, jer je cilj da se struka uključi i da se, kako kaže, "ne svede sve na to koliko imaš godina, nego da se povežu znanje, mladost i potrebe Srbije".

Posle današnjeg objavljivanja rang liste, teče rok za žalbe, a zatim će uslediti isplata novca mladim poljoprivrednicima koji bi trebalo da dobiju do 19. decembra. Kako je Nedimović istakao, ove godine podrška mladim poljoprivrednicima ukupno je veća nego po konkursima u poslednje tri godine.

Nedimović je najavio i veliki projekat sa Svetskom bankom od marta, koji će biti usmeren na podršku stočarstvu, voćarstvu i povrtarstvu.

- Taj će projekat podrazumevati da je 50 posto grant, 40 posto kredit, a 10 posto učešće. Jako je važno da poljoprivrednici pola novca dobijaju unapred da bi se čitava priča zavrtela - rekao je on i dodao da je na raspolaganju za taj projekat 38 miliona dolara.

Domaćin inženjer zaštite bilja pred doktoratom, Jovan Lazarević, koji se u Kujavici bavi proizvodnjom lekovitog bilja, angelike i valerijane, zahvalio se na podršci ministarstva.

- Podsticaj će mi mnogo pomoći, i dati vetar u leđa, da proizvodnju proširim i dodatno unapredim. Trenutno angeliku proizvodim na jednom hektaru, a koliko sutra počinjem sadnju i u planu je proširenje na tri hektara. Plasiramo je firmi "Medikal" iz Mionice, na obostrano zadovoljstvo - rekao je on.

Predsednk Udruženja mladih poljoprivrednika, Mladen Minić, istakao je da je izuzetno važna ovakva podrška države mladim poljoprivrednicima.

- Značajna je podrška kroz voćarstvo, povrtarstvo i stočarstvo, jer tu je potrebno dosta radne snage koju mašine mogu da zamene pa da postanemo konkurentniji na tržištu - naveo je. Dodao je da je veliki problem među mladim poljoprivrednicima neinformisanost i neznanje, pa je značajno što je konkursom prednost data školovanima.

Vremenska prognoza
Clear sky
25 Beograd