Skip to main content
Dubai

MUNJEVITI PROCVAT: Neverovatan rast BDP-a u Dubaiju sa prošlogodišnjih 2,7 na 4 procenta!

Foto: Profimedia
U vrhu

Bruto domaći proizvod (BDP) Dubaija će verovatno porasti ove godine po većoj stopi od većine arapskih ekonomija podstaknut domaćom potrošnjom i povećanjem globalne trgovine, saopštio je danas Međunarodni monetarni fond (MMF).

POJAVIO SE BELI DIM: Grčka postigla dogovor sa kreditorima!

HILJADE LJUDI ISPRED PARLAMENTA U ATINI: Evo kako su Grci obeležili 1. maj! (FOTO)

BDP ovog emirata, jednog od sedam u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), ubrzaće na čak 4,0 odsto sa prošlogodišnjih od 2,7 procenata, prema rečima Džihada Azura, šefa Kanceralije MMF-a za Bliski istok i centralnu Aziju, prenosi agencija "Blumberg".

Projektovani rast je znatno iznad prognoziranog proseka od 2,3 odsto za Bliski istok i Severnu Afriku, prema podacima MMF-a.

Dubai
Foto: Profimedia

Dubai, dom Emirejts Erlajnsa i najvišeg oblakodera na svetu, zadužio se desetine milijardi dolara da bi izgradilo ekonomiju oslonjenu na trgovinu, saobraćaj, finansije i građevinarstvo. Nakon perioda vrtoglavog rasta, globalna finansijska kriza gurnula je tržište nekretnina u recesiju i dovela Dubai na ivicu bankrota. Vlasti su od tada pooštrile propise i popravile javne finansije.

- Očekuje se jačanje rasta na temelju snažnije domaće potrošnje, ukljucujući ulaganja u pripreme za Ekspo 2020, kao i oživljavanja globalne trgovine -  rekao je Azur u jednom intervjuu u Dubaiju.

Misija MMF-a trenutno ima konsultacije sa domaćim vlastima o eknomskim perspektivama ovog emirata, navodi "Blumberg".

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
26 Beograd