fbpx
Skip to main content
polovni automobil

OPORAVAK SRPSKOG TRŽIŠTA NAKON PANDEMIJE: Na lizing se ove godine više kupuju teretnjaci nego putnička vozila

Foto: Profimedia
Najnoviji podacu ukazuju na oporavak tržišta.

Lizing predstavlja jedan od bitnih elemenata finansijskog tržišta Srbije, kao i konkurenciju auto-potrošačkim kreditima banaka. On je jedan od načina finansiranja i ulaganja u osnovna sredstva za tačno određeni predmet, te se javlja kao alternativa sopstvenim sredstvima, bankarskim kreditima.

"NIJEDNA OPŠTINA U SRBIJI VIŠE NEĆE BITI ZAPOSTAVLJENA" Ministar Momirović istakao značaj razvoja infrastrukture (FOTO)

"NIJEDNA OPŠTINA U SRBIJI VIŠE NEĆE BITI ZAPOSTAVLJENA" Ministar Momirović istakao značaj razvoja infrastrukture (FOTO)

U PENZIJU PO NOVOM OD 2022. GODINE: Neizvesno šta će biti sa izmenama Zakona o radu u Crnoj Gori

U PENZIJU PO NOVOM OD 2022. GODINE: Neizvesno šta će biti sa izmenama Zakona o radu u Crnoj Gori

TURISTI ZAOBILAZE NEKADA OMILJENI GRAD: Evropska prestonica, uprkos ukidanju epidemioloških mera bez POSETILACA

TURISTI ZAOBILAZE NEKADA OMILJENI GRAD: Evropska prestonica, uprkos ukidanju epidemioloških mera bez POSETILACA

Finansiranje putem finansijskog lizinga, podrazumeva pravo da koristite i upravljate predmetom lizinga tokom trajanja ugovora. Dok predmet lizinga plaćate na rate, njegovim korišćenjem ostvarujete profit. Tokom perioda otplate, kao primalac lizinga ostvarujete ekonomska prava nad predmetom lizinga, dok pravni vlasnik u tom periodu ostaje davalac lizinga.

Lizing u Srbiji povlači i zakonske uslove koje klijent mora da ispuni kako bi mogao da uđe u ugovorni odnos sa kompanijom. Osnovni uslov je kreditna zaduženost – kod ovog uslova važe potpuno ista pravila kao i kod bankarskih kredita. Čak ista institucija daje informacije o tome – Kreditni biro. Onaj ko kupuje na lizing mora da plati sve inicijalne troškove – troškove obrade, PDV za kupljeni predmet, osiguranje od rizika. Godišnje i periodične troškove osiguranja i održavanja predmeta lizinga takođe plaća korisnik lizinga.

Kada je reč o lizing industriji u Srbiji u periodu pre pandemije korona virusa, lizing industrija je više godina registrovala godišnji rast novozaključenih ugovora finansiranja putem finansijskog lizinga.

automobil
automobil
Foto: Profimedia

- Podaci koje imamo za 2020. godinu pokazali su negativan efekat pandemije Covid-19, kada je vrednost novozaključenih ugovora finansijskog lizinga u Srbiji opala za 20 procenata, te je ukupno iznosila 408,06 miliona evra - kaže generalni sekretar Asocijacije lizing kompanija Srbije (ALCS) Teodora Milenković za Biznis.rs.

Podaci za prvi kvartal 2021. godine pokazuju brz oporavak tržišta finansijskog lizinga, imajući u vidu rast iznosa finansiranja od 32,6 procenata u odnosu na prvi kvartal 2020. godine.

Poredeći dodatno iznos finansiranja u prvom kvartalu 2021. godine sa iznosom finansiranja u prvom kvartalu 2019. godine, beleži se rast od 11,7 procenata što predstavlja dalji značajan pokazatelj snažnog oporavka tržišta.

- Na osnovu analize i upoređivanja podataka, može se zaključiti da je tržište finansijskog lizinga stabilno i da novozaključeni ugovori u prvom kvartalu ove godine prevazilaze iznose iz 2019. godine što je u skladu i sa porastom društvenog proizvoda koji je projektovan za ovu godinu. Privrednici su prepoznali lizing kao adekvatan instrument za finansiranje proširenja proizvodnje i unapređenja konkurencije - objašnjava Milenković.

auto
Foto: Profimedia/ilustracija

Ona naglašava da je prethodna godina, koju je obeležila pandemija i korona kriza, postavila veoma značajne izazove privredi na globalnom nivou, pa i u Srbiji.

Nakon analize kratkoročnih i dugoročnih efekata, može se zaključiti da je lizing industrija pokazala izuzetnu elastičnost u prilagođavanju novim uslovima poslovanja. Ova industrija je svojim aktivnostima podržala funkcionisanje privrede i pokazala se kao pravi oslonac u izazovima sa kojima su se suočavale kompanije.

- Prošle godine digitalizacija aktivnosti lizing kompanija je takođe jedan od segmenata koji je tokom 2020. godine imao primat - navodi Milenković.

Prema podacima Udruženja banaka Srbije (UBS) broj lizing ugovora u kašnjenju prošle godine bio je 733, u aprilu 2021. godine – 704, dok je u maju broj zabeleženih kašnjenja iznosio 689 .

Kako u NBS kažu, na kraju prošle godine, bilansna aktiva je za 12 procenata viša nego na kraju 2019, a dospela nenaplaćena bruto potraživanja na kraju 2020. godine čine samo 2,4 procenta bruto potraživanja po osnovu finansijskog lizinga.

- U ukupnim dospelim nenaplaćenim potraživanjima, najveći deo odnosi se na ona od čijeg je dospeća proteklo više od 90 dana, ali njihovo učešće u ukupnim bruto dugovima po osnovu finansijskog lizinga iznosilo je samo 1,6 procenata - navodi se u izveštaju NBS, a preneo je Biznis.rs.

golf
golf
Foto: Profimedia

Kada je reč o portfoliju novozaključenih ugovora, najzastupljeniji su ugovori u okviru delatnosti saobraćaja i informisanja kao i trgovine.

- Što se tiče predmeta finansiranja, analiza podataka za prvi kvartal 2021. godine, ukazuje na izvesnu promenu strukture novozaključenih ugovora finansijskog lizinga u poređenju sa prvim kvartalom 2020. godine. U prvom kvartalu 2021. godine najzastupljeniji segment je finansiranje komercijalnih i teretnih vozila sa učešćem od 39 procenata, dok je u istom periodu 2020. godine to bio segment putničkih vozila sa učešćem od 42 procenta - zaključuje generalni sekretar Asocijacije lizing kompanija Srbije (ALCS) Teodora Milenković.

 

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd