Skip to main content
gas i nafta

DRŽAVA DONELA ZVANIČNU ODLUKU: Ovako će se u narednom periodu određivati cena gasa u Srbiji

Foto: Profimedia
Najviše maloprodajne cene ovih derivata utvrđivaće Ministarstvo trgovine svakog petka do isteka uredbe i objavljivati na zvaničnoj internet stranici najkasnije do 15 časova

Uredba o ograničenju cena naftnih derivata evrodizela i evro premijuma BMB 95 predviđa da se od danas i u narednih 30 dana usklađivanje cena goriva vrši svakog petka, kada će se do 15 časova objavljivati maksimalne cene. Za poljoprivrednike dizel će najviše koštati 179 dinara.

SADA JE DEFINITIVNO! Vlada Srbije produžila Uredbu o ograničenju cena goriva, ali i zabranila izvoz osnovnih namirnica

SADA JE DEFINITIVNO! Vlada Srbije produžila Uredbu o ograničenju cena goriva, ali i zabranila izvoz osnovnih namirnica

NOVE CENE DIZELA I BENZINA U SRBIJI: Evo koliko ćemo plaćati gorivo od ponedeljka

NOVE CENE DIZELA I BENZINA U SRBIJI: Evo koliko ćemo plaćati gorivo od ponedeljka

"OVO JE NAJVEĆA KRIZA OD DRUGOG SVETSKOG RATA" Bez gasa iz Rusije Evropu čeka KATAKLIZMA, za Srbiju nema zime

"OVO JE NAJVEĆA KRIZA OD DRUGOG SVETSKOG RATA" Bez gasa iz Rusije Evropu čeka KATAKLIZMA, za Srbiju nema zime

Najviše maloprodajne cene ovih derivata utvrđivaće Ministarstvo trgovine svakog petka do isteka uredbe i objavljivati na zvaničnoj internet stranici najkasnije do 15 časova, navodi se u uredbi i cene će važiti od trenutka objavljivanja.

Najviša maloprodajna cena sa porezom na dodatu vrednost za evrodizel i bezolovni benzin BMB 95 utvrđuje se u iznosu prosečne veleprodajne cene derivata na teritoriji Srbije uvećane za šest dinara. Prosečne veleprodajne cene tih derivata obračunava Ministarstvo rudarastva i energetike, svakog petka do isteka uredbe i najkasnije do 13 časova dostavlja Ministarstvu trgovine.

Ministar nadležan za poslove energetike bliže propisuje način obračuna prosečne veleprodajne cene derivata nafte evrodizela i evropremijuma BMB 95. Uredba se ne odnosi na aditivirane derivate nafte.

Privredni subjekti koji obavljaju delatnost trgovine motornim i drugim gorivima na stanicama za snabdevanje prevoznih sredstava dužni su da maloprodajne cene derivata evrdizel i evropremijum BMB 95, koje ne smeju premašiti nivo najviših maloprodajnih cena utvrđenih od strane Ministarstva trgovine primene odmah po objavljivanju na zvaničnoj internet stranici Ministarstva trgovine.

Nafta
Naftna polja.
Foto: Profimedia

Pumpe su obavezne da nastave da isporučuju ove derivate isključivo utakanjem u pogonske rezervoare prevoznih sredstava. Naftna industrija Srbije će na svojim pumpama uz upotrebu kartica izdatih registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima, staviti u promet dizel po maksimalnoj maloprodajnoj ceni od 179 dinara po litru, isključivo utakanjem u pogonske rezervoare poljoprivrednih mašina.

Ostali snabadevači gorivom na pumpama mogu, uz upotrebu kartica izdatih registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima, staviti u promet derivat evrodizel po maksimalnoj maloprodajnoj ceni od 179 dinara po litru, isključivo utakanjem u pogonske rezervoare poljoprivrednih mašina. Predviđene su novčane kazne od 100.000 do dva miliona dinara za pravna lica u slučaju kršenja uredbe, a može se izreći i zaštitna mera zabrane pravnom licu da vrši određene delatnosti u trajanju od šest meseci do jedne godine.

Odgovornom licu u firmi zaprećena je novčana kazna od 5.000 do 150.000 dinara i može se izreći zaštitna mera zabrane odgovornom licu da vrši određene poslove u trajanju od šest meseci do jedne godine. Kazne za preduzetnike su od 10.000 do 500.000 dinara i može se izreći zaštitna mera zabrane vršenja određenih delatnosti u trajanju od šest meseci do jedne godine.

Nadzor nad primenom ove uredbe sprovodi ministarstvo nadležno za poslove trgovine.

Vremenska prognoza
Clear sky
20 Beograd