fbpx
Skip to main content
Ana Brnabić

NAPREDAK SARADNJE: Srbija i Rusija potpisuju 6 sporazuma u oblasti inovacija i digitalne ekonomije!

Foto: Vlada Srbije
Za Srbiju je od izuzetnog značaja saradnja srpskih i ruskih visokotehnoloških kompanija

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izrazila je zadovoljstvo što će danas, tokom posete predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji, biti potpisano šest sporazuma u oblasti inovacija i digitalne ekonomije i istakla da zahvaljujući stručnim kadrovima i bescarinskom izvozu u Rusiju i EU, Srbija ima jedinstven potencijal da postane hab za visokotehnološke kompanije.

Milionske investicije u srpski aerodrom: "Konstantin" dobija novi toranj

- Prvi put između Rusije i Srbije uspostavljamo dijalog o saradnji u oblasti digitalizacije, inovacije i savremenih tehnologija, koji će, verujem, postati redovan format saradnje naših privreda - kazala je Brnabić prvom digitalnom dijalogu Srbije i Rusije.

 Kako je istakla, za Srbiju je od izuzetnog značaja saradnja srpskih i ruskih visokotehnoloških kompanija.

- Posebno je značajno što su neke od najinovativnijih ruskih kompanija, kao što su na primer Rosatom ili Kaspersky još ranije pokazale interesovanje za poslovanje u Srbiji, tako da nemam sumnje da će današnja poseta doneti još mnogo sličnih rezultata - rekla je Brnabić.

Ana Brnabić
Foto: Vlada Srbije

Ona je pozvala ruske kompanije da svoje kancelarije, a pre svega razvojne centre otvore u Srbiji, uz obećanje da će im Vlada Srbije uvek biti pouzdan partner. Brnabić je gostima iz Rusije, koje je predvodio specijalni savetnik za digitalizaciju predsednika Putina, Dmitrij Peskov, predstavila rezultate reformi koje se sprovode u Srbiji, a koje mogu biti od značaja za poslovanje ruskih kompanija.

- Srbija vidi 4. industrijsku revoluciju kao ogromnu šansu za brži i održiviji razvoj. Takodje veliku pažnju pridajemo kreativnosti i inovativnosti, kao najvažnijim odlikama 4. industrijske revolucije - rekla je premijerka.

Ona je dodala da država najviše ulaže u obrazovanje, podsticajno poslovno okruženje i digitalne javne usluge.

Država s platom većom od 1.000€ u potrazi za radnicima

- U narednom periodu, reformisaćemo set zakona vezanih za elektronsku trgovinu, usvojićemo zakon koji će omogućiti registraciju investicionih, tj. Venture Capital fondova, izmenićemo Zakon o javnim nabavkama kako bi državne i javne institucije mogle da kupuju inovativna rešenja i time podržavaju inovativne domaće kompanije - rekla je premijerka.

Prema njenim rečima, liberalizovaće se i uslove za izdavanje viza i zapošljavanje stranih stručnjaka, kako bi se obezbedio nesmetani dolazak stručnjaka iz celog sveta.

Ana Brnabić
Ana Brnabić
Tanjug/​Sava Radovanović

- Veliki uzor u ovom segmentu su nam Fond i Inovacioni centar Skolkovo, kao jedan od najboljih evropskih primera kako treba razvijati inovacije, i podsticati saradnju nauke i privrede. Današnjim potpisivanjem Memoranduma o saradnji izmedju Vlade Republike Srbije i Fonda Skolkovo, ovu saradnju ćemo još više ojačati - kazala je Brnabić.

Premijerka je navela da je Srbije u prethodnom periodu uspostavila elektronsku državnu upravu kao servis gradjana i privrede, da su usvojeni sistemski zakoni, uvedene brojne elektronske usluge. Skupu u Beogradu prisustvovali su i ministar za inovacije i tehnološki razvoj Srbije Nenad Popović i predsednik Privrdne komore Srbije Marko Čadež.

 

Pročitajte i:

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
9 Beograd