fbpx
Skip to main content
Kompanija Nectar

NECTAR prvi u regionu uvodi ambalažu BILJNOG POREKLA i investira više od 7 MILIONA EVRA u proizvodnju "ZELENE ENERGIJE"

Foto: Promo
Nectar grupa, lider na tržištu voćnih sokova u regionu, predstavila je prvi regonalni izveštaj o održivom poslovanju.

Najavila je ulaganja od 7 miliona evra u proizvodnju ‘zelene’ energije i uvođenje nove ambalaže biljnog porekla, u svom strateškom opredeljenju da održivo posluje. 

Nectar je prvi u regionu najavio prelazak na pakovanje biljnog porekla i to sa svojim dugogodišnjim partnerom, globalnim liderom u segmentu kartonske ambalaže, kompanijom Tetra Pak. U pitanju su pakovanja koja su 84% biljnog porekla na bazi šećerne trske, sa 18% smanjenom emisijom ugljen dioksida u odnosu na standardna pakovanja. Najavljena su i dalja unapređenja energetske efikasnosti i ulaganje od  preko 7 miliona evra u održive izvore energije, u kojima se koristi organski otpad  iz prerade voća i druge organske materije za proizvodnju ‘zelene energije’ (biogasno postrojenje u Bačkoj Palanci, kotao na bio masu u Vladičinom Hanu) sa ciljem 20% smanjenja emisije štetnih gasova do 2030. godine. 

Mihailo Janković generalni direktor Nectar grupe
Foto: Promo

“84% ambalaže u koju pakujemo naše proizvode je reciklabilno. Nastavićemo da promovišemo modele reciklaže i plan nam je da PET to PET model recikliranja koji uspešno funkcioniše u Sloveniji, proširimo u celom regionu u narednih 10 godina. Kroz partnerstvo sa lokalnim samoupravama radićemo na unapređenju modela prikupljanja reciklažnog otpada na poboljšanju efikasnosti korišćenja voda za minimum 15% do 2027. godine i uvođenja sistema za prečišćavanje otpadnih voda. Sve ovo radimo jer nam nije svejedno da li održivo poslujemo i kakvo društvo ostavljamo budućim generacijama”, istakao je Mihailo Janković, direktor Nectar grupe. 

Nectar kompanija
Foto: Promo

Ministarka bez portfelja prof. dr Slavica Djukić Dejanović zadužena za demografiju i populacionu politiku, i predsednica Međuresorne radne grupe za sprovođenje Agende UN-a za održivi razvoj do 2030. godine istakla je važnost održivog poslovanja i posvećenost Vlade Republike Srbije u sprovođenju aktivnosti prateći preporuke Generalnog Sekretara UN. Ona je pohvalila Nectar za posvećenost i upornost pri praćenju globalnih ciljeva održivog poslovanja i pozvala i druge kompanije da krenu putem ugradnje održivosti u svoje poslovanje, jer je odgovornost na svim subjektima u društvu kakvo okruženje ostavljamo budućim generacijama.
 

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Slaba kiša
11 Beograd