fbpx
Skip to main content
Putovanje

NEMA VIŠE PAKET ARANŽMANA U AGENCIJAMA: Svi građani koji žele na odmor moraće sami da se snađu

Foto: Profimedia
Građani koji bi sada hteli da otputuju na odmor ne mogu da računaju na to da preko turističke agencije uplate paket aranžman, pošto agencije, zbog problema sa polisama osiguranja, do daljnjeg taj posao ne rade.

Naime, kako objašnjava predsednica Udruženja turističkih agencija Srbije Marija Matijević, agencije trenutno mogu samo da organizuju izlete i prodaju pojedinačne usluge kao što su karte ili smeštaj u hotelima, ukoliko sa njima imaju ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji.

Kako da uštediš za iPhone 11 Pro?

Kako da uštediš za iPhone 11 Pro?

REVOLUCIJA U POSTOJANJU EVRA: Evropska centralna banka objavila iznenađujuć izveštaj

REVOLUCIJA U POSTOJANJU EVRA: Evropska centralna banka objavila iznenađujuć izveštaj

ŠTA NAKON PAUZE U OTPLATI KREDITA? Ovo su tri opcije koje građani mogu da iskoriste nakon moratorijuma

ŠTA NAKON PAUZE U OTPLATI KREDITA? Ovo su tri opcije koje građani mogu da iskoriste nakon moratorijuma

- Iako je Ministarstvo turizma reklo da agencijama neće uzimati licence, bez obzira što su im istekle polise osiguranja, mi sadašnju situaciju tumačimo tako da ne možemo da prodajemo paket-aranžmane, već samo pojedinačne usluge - navodi Matijevićeva.

Dodaje da se agencijama ovih dana najviše javljaju građani koji su već uplatili aranžmane i u blagoj panici pitaju kakva će biti sudbina njihovih putovanja.

- Odgovaramo im da već ugovorena putovanja nisu problem i da su pokrivena osiguranjem, već da samo do daljnjeg, odnosno do rešavanja problema vezanih za polise osiguranja, kao garancije putovanja, neće biti ugovaranja novih - objašnjava Marija Matijević.

Ona ističe da bi za turističke agencije sada bilo prihvatljivo rešenje da se važenje polisa aneksom produži na neki rok, recimo na tri meseca, a da se u međuvremenu sa resornim ministarstvom nađe zakonsko rešenje.

Kada je reč o bankarskoj garanciji, kao mogućem rešenju najavljenom na nedavnom sastanku u Ministarstvu turizma, Marija Matijević ocenjuje da je realno očekivati da bi ono bilo finansijski nepovoljno po turističke agencije, budući da, kako kaže, bankari ovaj sektor već tretiraju kao visoko-riskantan.

- Kolege su u prethodnom periodu imale probleme da dobiju bankarske kredite za nabavku pokućstva s obrazloženjem da dolaze iz visoko-rizičnog sektora, pa se bojim da ćemo ove garancije još teže dobiti, a i ako ih dobijemo biće skupe za naše mogućnosti - zaključuje ona.

Pročitajte i:

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
23 Beograd