Skip to main content
beograd

ULAGANJE U SAOBRAĆAJNU INFRASTRUKTURU GLAVNOG GRADA: Gradi se nova trolejbuska mreža

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Javnim nabavkama, koje je raspisala Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, za izgradnju trolejbuske kontaktne mreže, počinje proces preusmeravanja trolejbusa prema novom terminusu u Dunavskoj ulici, kažu gradski zvaničnici.

Zamenik gradonačelnika Beograda je istakao da prvi tender predviđa izgradnju trolejbuske kontaktne mreže u funkciji terminusa u Dunavskoj ulici i njegova procenjena vrednost je 348,5 miliona dinara.

Kako je on rekao, drugim tenderom predviđeno je projektovanje i izgradnja kontaktne mreže u Nemanjinoj ulici, na Gundulićevom vencu i Terazijama, kao i polaganje napojnih kablova za ispravljačku stanicu u Cvijićevoj ulici, uz procenjenu vrednost od 108,3 miliona dinara.

Jedna beogradska ulica nosiće ime Dragana Nikolića

Jedna beogradska ulica nosiće ime Dragana Nikolića

Precizirao je da trolejbuska kontaktna mreža u funkciji terminusa u Dunavskoj ulici obuhvata izgradnju nove ispravljačke stanice na uglu Cvijićeve i Ulice Draže Pavlovića, kao i izgradnju oko dva kilometra kontaktne mreže trasom ulica Cvijićeva - Venizelosova - Gundulićev venac - Žorža Klemansoa - Dunavska.

Na tom potezu biće rekonstruisane i tri raskrsnice kako bi se omogućilo kretanje planiranog trolejbuskog saobraćaja.

Beograd
Foto: Profimedia/ilustracija

Prema njegovim rečima, drugim tenderom odabraće se izvođač za projektovanje i izgradnju napojnog kabla dužine oko četiri kilometra, koji će iz postojećih trafoa snabdevati ispravljačku stanicu u Cvijićevoj ulici i omogućiti funkcionisanje trolejbuske mreže.

- Jedan deo napojnog voda biće projektovan i položen trasom od Omladinskog stadiona na Karaburmi do ispravljačke stanice u Cvijićevoj ulici, dužine oko tri kilometra, dok će drugo napajanje biti sprovedeno na saobraćajnim površinama od Univerzitetske biblioteke "Svetozar Marković" do ispravljačke stanice, u dužini od jedan kilometar - rekao je Vesić.

On je dodao da će se, osim napajanja ispravljačke stanice u Cvijićevoj, ovim tenderom pribaviti tehnička dokumentacija i izgraditi kontaktne mreže u Nemanjinoj ulici, između Trga Slavija i Kneza Miloša, čime će na raskrsnici Kneza Miloša i Nemanjine biti omogućen pun program trolejbuskih veza iz obe ulice.

Da li znate zašto se petlja zove baš MOSTARSKA?

Da li znate zašto se petlja zove baš MOSTARSKA?

Najavio je da će se projektovati i izgraditi nova trolejbuska mreža dužine oko 200 metara duž Ulice Gundulićev venac, a da se poslednji posao u okviru javne nabavke tiče izgradnje kontaktne mreže sa svim pratećim elementima za privremenu trolejbusku okretnicu kod Palate "Albanija" zbog zatvaranja Trga republike za saobraćaj tokom rekonstrukcije.

Tenderi se sprovode u okviru razvoja trolejbuske mreže koja će pokrivati nove pravce, između ostalog i u cilju izmeštanja trolejbusko-autobuske okretnice sa Studentskog trga na novu povoljniju lokaciju u Dunavskoj ulici.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD beograd

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
26 Beograd