Utorak 19. mar 2024.
Beograd na vodi

NOVI DRAGULJI PRESTONICE: Narednih godina u Beogradu biće izgrađene četiri kule više od 100 metara

Tanjug/​Filip Krainčanić
Novo lice Beograda

U Beogradu bi u narednih nekoliko godina moglo da bude izgrađeno četiri kule čija visina prelazi 100 metara, a pored kule u okviru "Beograda na vodi" tu su i kule u okviru projekta "Skajlajn", Ušće 2 i "Vest 65".

Kako se prenosi, neka gradilišta su već otvorena, kao što je "Skajlajn" kod bivše zgrade MUP-a u Ulici kneza Miloša ili drugog na Ušću (Ušće 2), dok se u okviru "Beograda na vodi" najavljuje 168 metara visoka građevina.

Ovim kulama će se, po revidiranom urbanističkom projektu koji se trenutno nalazi na javnom uvidu u Gradskoj upravi, pridružiti i kula u novobeogradskom Bloku 65, u okviru druge faze projekta "Vest 65".

Beograd na vodi
Beograd na vodi
Tanjug/​Dimitrije Goll

Taj objekat bi trebalo da ima 40 spratova i 150 metara visine, dok je ranije planirano da ima 33 sprata i 140 metara.

Pre nekoliko nedelja počela je i izgradnja poslovnog objekta "Kula Ušće 2" čiji kamen temeljac je položen krajem februara ove godine. 

Projekat sprovodi domaći investitor "MPC Propertis", vredan je skoro 65 miliona evra, a predviđa podizanje kule od 22 sprata, visoke 103,9 metara. 

Završetak radova na izgradnji nove kule na Ušću, koja je osmišljena kao bliznakinja već postojećeg objekta na toj lokaciji, predviđen je u 2020. godine.

Kada je u pitanju staro jezgro grada, na jesen je počela gradnja "Skajlajna", modernog stambeno-poslovnog prostora sa tri kule - centralnom visokom skoro 130 metara i dve manje od 64 i 77 metara. 

U pitanju je investicija izraelske kompanije "AFI Jurop", koja će se prostirati na preko 100.000 kvadrata.

Beograd na vodi
Beograd na vodi
Tanjug/​Dimitrije Goll

Uskoro bi u visinu trebalo da krene i kula "Beograd" u okviru projekta "Beograd na vodi", koja je u nekoliko navrata menjala oblik i visinu, pa je sa prvobitno zamišljenih 220, "spala" na 168 metara, što je čini najvećom među navedenim gradskim neboderima. 

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
2 Beograd