fbpx
Skip to main content
Novac putarina

NOVI ŠAMAR ZA VOZAČE U SRBIJI! Putarina će se naplaćivati i na MAGISTRALAMA, a tek nas na AUTO-PUTU čeka pravi ŠOK!

Foto: Profimedia/ilustracija
Kamioni teži od 7,5 tona uskoro će plaćati putarinu i na magistralnim putevima, ako bude usvojen predlog "Puteva Srbije"!

Ako ovu inicijativu odobri Vlada Srbije, na najfrekventnijim magistralama biće postavljeni posebni video-portali koji će kamione snimati i obračunavati im kilometražu. Strancima će se putarina naplaćivati na granici, dok će srpskim kamiondžijama računi stizati jednom mesečno na adresu.

Mnogo zloupotreba

Prema rečima v.d. direktora "Puteva Srbije" Zorana Drobnjaka, uvođenje novog sistema predlaže se da bi se kamiondžije sprečile u pokušaju da izbegnu plaćanje putarine.

Šokantan poziv za posao: Traže se ljudi koji će putovati svetom, pušiti travu i za to primati grdnu lovu: Jeste li zainteresovani?!

- Srbija godišnje gubi između 70 i 80 miliona evra zato što kamiondžije izbegavaju naplatne rampe, tako što umesto autoputevima voze magistralama. Pored toga što ne plaćaju putarine, oni usput oštećuju naše magistralne puteve. Zato smo predložili Vladi Srbije da se ubuduće kamionima težim od 7,5 tona naplaćuje putarina i na najfrekventnijim magistralnim putevima - kaže Drobnjak i objšanjava kako će taj sistem funkcionisati:

- Kamionima bi po izlasku sa auto-puta i ulasku na magistrali kilometražu merili posebni video-portali, kojie bismo postavili duž piteva. Streancima bi, onda, na osnovu podataka sa tih portala putarina bila naplaćivana na granicama, dok bi domaćim kamiondžijama računi stizali na kraju svakog meseca na kućnu adresu.

SJAJNE VESTI za Srbiju: Najniži broj nezaposlenih u četvrt veka

Zoran Drobnjak
Zoran Drobnjak
Foto: Srbija Danas

Od Beograda do Niša kamere na brzinu

Zoran Drobnjak je najavio da će se od marta il iaprila pomoću 56 kamera meriti prosečna brzina duž auto-puta Beograd - Niš.

Na svakih 15 kilometara, u oba pravca, biće psotavljeno 14 portala sa po dve kamere. Dakle, ukupno 56 kamera. One će sve vreme snimati, softver će računati prosečnu brznu bozila, mi to šaljemo policiji, a oni kaznu na kućnu adresu - objasnio je Drobnjak. 

Drobnjak otkriva i na kojim će magistralama, ako Vlada odobri predlog "Puteva Srbije" biti naplaćivana putarina.

- Za poečtak, portale ćemo postaviti na četiri magistrale preko kojih se najčešće izbegava plaćanje putarine. To su Ibarska magistrala i deonice Mladenovac - Kragujevac, Paraćin - Zaječar i Ruma - Šabac - navodi Drobnjak.

NBS povećala procenu: Najbrži rast Srbije u 10 godina

Profesor na Saobraćajnom fakultetu Milan Vujanić kaže da mu se predlog "Puteva Srbije" čini više nego opravdanim.

- I autoputevi i ostali putevi su održavaju od novca za putarine, a to nije dovoljno. Kamioni od 7,5 tona redovno prolaze ne samo auto-putevima, već i magistralama i dodatno ih oštećuju. Znate li koliko oštećuje put vozilo tolike težine? Zato je normalno da se putarine naplaćuju i na magistralnim putevima, i da oni koji ih više koriste, a to su u ovom slučaju kamioni, učestvuju sa više novca u njihovoj obnovi - objašnjava Vujanić.

Opravdana ideja

Direktor Komiteta za bezbezdnost saobraćaja Damir Okanović kaže da je jasno da je cilj ove ideje i da se kamiondžije upute na autoputeve.

kamioni
Foto: Profimedia

- Verovatno će sve snimati kamere, pa će se preko registarskih tablica znati ko je platio putarinu, a ko ne. Ipak, treba reći da ako "Putevi Srbije" žele da se više koriste auto-putevi, trebalo bi da snize putarine - ističe Okanović.

U prvih devet meseci 8,5 odsto više građevinskih dozvola u Srbiji

Povećanje putarine deset odsto?

Prvi čovek "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak kaže da će predložiti povećanje cene putarine na auto-putevima u Srbiji za deset odsto.

- Smatram da je to fer jer u Srbiji i dalje plaćate onoliku putarinu koliko kilometara pređete - kaže Drobnjak.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Slaba kiša
6 Beograd