fbpx
Skip to main content
Prodavnica

Novi udar Prištine: Mogu samo deklaracije "Republika Kosovo"

Foto: Profimedia/ilustracija
Privremene kosovske institucije odlučile su da zabrane prodaju svih proizvoda na čijim deklaracijama ne piše "Republika Kosovo".

Takozvani kosovski ministar trgovine i industrije, Endrit Šalja, primio je naredbu da onemogući prodaju i uvoz roba na čijim deklaracijama piše "Kosovo i Metohija", "Kosovo Unmik" ili "Rezolucija 1244", jer ona dolazi iz centralne Srbije i BiH, piše prištinska Koha. 

EKONOMSKI ŠOVINIZAM! Priština poziva na bojkot srpskih proizvoda mimo svih međunarodnih propisa

Nakon dojave građana i inspekcije koja je proveravala sertifikate, Šalji je izdata naredba da sprovede zabranu prodaje ovih proizvoda na svim prodajnim mestima, kao i njihov ulazak na Kosovo. 

Nakon toga Šalja je prosledio naredbu kosovskoj tržišnoj inspekciji sa zahtevom da se roba sa pomenutim oznaka na deklaracija odmah ukloni iz prodavnica. 

Ova naredba se odnosi i na robu sa svakom drugom etiketom, osim za proizvode na čijim deklaracijama piše "Republike Kosovo". Šalja je i od kosovske zarine zatražio da spreče ulazak svake robe koja u deklaraciji ima takve oznake. 

Priština
Foto: Profimedia

Ove naredbe su došle nakon što je KTV objavila prilog da na tržištu kosovske teritorije mogu da se kupe proizvodi na čijim deklaracijama piše "Kosovo i Metohija", a kao primer su naveli nekoliko vrsta deterdženta za pranje veša. 

Navedeno je i da neki potrošači kažu da prilikom kupovine proizvoda u prodavnicama vode računa samo o isteku roka, ali ne i o tome što piše na deklaraciji odakle ona potiče. Direktor kosovske carine Bahri Beriša rekao je ranije da u postupku carinjena postoji, mada, kako je rekao, retko i roba sa deklaracijama na kojima piše "Kosovo i Metohija", ili "Rezoluciju 1244". 

Prema njegovim rečima, ta roba potiče iz Srbije, BiH ili Grčke.  On, medjutm, kaže da carina nije odgovorna za proveru deklaracija, ako je roba zapakovana. 

Vlada u Prištini odlučila je ranije da za 10 odsto poveća porez na robu iz Srbije i BiH. Srbija je upozorila da je to suprotno CEFTA sporazumu, ali i najavila da neće učestvovati na predstojećem sastanku te organizacije koji treba da bude održan u Prištini.

Da li je glasanje u Interpolu namešteno u korist lažne države Kosovo?

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
0 Beograd