Skip to main content
Cigarete

NOVI ZAKON O KONTROLI DUVANA STUPA NA SNAGU: Ove cigarete će biti ZABRANJENE u BIH!

Foto: Profimedia
Šok za pušače

Stupanjem na snagu novog Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duvana, duvanskih i ostalih proizvoda za pušenje na tržištu BiH, određenih vrsta cigareta i duvanskih proizvoda će biti zabranjena.

Od sutra SKUPLJE CIGARETE!

Nova LOŠA VEST za pušače!

- Zabranjuju se proizvodnja i promet cigareta koje sadrže sastojke sa više od deset miligrama katrana po jednoj cigareti, jedan miligram nikotina i deset miligram ugljen- monoksida po cigareti - navodi se, između ostalog, u prednacrtu zakona.

Spomenute uslove moraju ispunjavati svi uvozni duvanski proizvodi, cigarete, duvan za lulu kao i duvan za samostalno motanje.

Piksle na stolu
Foto: Profimedia

Takođe će biti zabranjeni i prodaja i stavljanje na tržište duvanskih proizvoda koji sadrže vitamine i druge aditive koji stvaraju utisak da duvanski proizvod koristi zdravlju ili da je manje opasan za zdravlje, kofein, taurin i druge aditive i stimulanse koji se povezuju s energijom i vitalnošću.

IMATE MINIMALAC, A TREBA DA UŠTEDITE: Ako se odreknete JEDNE STVARI u životu, skupićete 1.000 EVRA!

Biće zabranjeni i oni proizvodi koji sadrže aditive koji olakšavaju udisanje nikotina na usta ili nos, kao i oni koji imaju CMR (kancerogena, mutagena i reprotoksična) svojstva u nezapaljenom stanju.

Rezultati istraživanja iz 2012. godine pokazali su da je 54 posto odraslih ispitanika u BiH izloženo pasivnom pušenju u kući, 44,4 posto na radnom mestu, a 52,7 odsto na javnom mestu. Najčešće žrtve pasivnog pušenja su deca i trudnice.

ŠOK ZA PUŠAČE: Prestaju da se prave CIGARETE KOJE SRBI OBOŽAVAJU!

Prema podacima Zavoda zdravstvenog osiguranja, u 2015. godini je za samo pet dijagnoza malignih neoplazmi ili karcinoma koji se povezuju direktno s pušenjem izdvojeno blizu 70 miliona KM, a u poslednjih pet godina blizu 330 miliona KM.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
23 Beograd