fbpx
Skip to main content
Ulje

OČEKUJU NAS NOVA POSKUPLJENJA ULJA? Po potrošnji ulja Srbija je u vrhu Evrope

Foto: Profimedia
"Proizvođači imaju razloga i za poskupljenja i za pojeftinjenja, u zavisnosti od toga šta će se dalje dešavati"

Industrija ulja dva puta je u kratkom periodu dostavljala trgovcima nove cenovnike, pa je za kratak period ono značajno poskupelo. Razlog je skok cena suncokreta zbog svetske nestašice i velika tražnja za ovom uljaricom, objašnjavaju agrarni analitičari.

NAJAM GARSONJERE KAO PET SRPSKIH PROSEČNIH PLATA: Skupocen život u najgušće naseljenoj evropskoj državi!

NAJAM GARSONJERE KAO PET SRPSKIH PROSEČNIH PLATA: Skupocen život u najgušće naseljenoj evropskoj državi!

MOŽE LI BITKOIN DA ZAMENI ZLATO: Cena kriptovalute raste, a evo šta kažu analitičari

MOŽE LI BITKOIN DA ZAMENI ZLATO: Cena kriptovalute raste, a evo šta kažu analitičari

Prvi put u osam godina: Amerčki dolar izgubio od evra, da li će nastaviti da pada?

Prvi put u osam godina: Amerčki dolar izgubio od evra, da li će nastaviti da pada?

Flaša zejtina poznatih domaćih fabrika u radnjama velikih trgovinskih lanaca u četvrtak je koštala od 147 do 157 dinara, što dugo nije viđeno na rafovima, jer je cena ovog strateškog proizvoda u Srbiji duži period stagnirala. Uz to, neizvesno je i da li će se cena suncokretovog ulja tu zaustaviti ili možemo očekivati i nova poskupljenja.

Ove godine lošiji rod imali su mnogi veliki proizvođači poput Bugarske, Rumunije, Moldavije, Ukrajine. Iz tog razloga domaći proizvođači su dobro prošli jer je suncokret 2019. plaćan 31 dinara po kilogramu, a ove je išao od 32 do 38 dinara na kraju žetve kada se saznalo za sušu u Ukrajini i Rusiji. Pretpostavka je da su uljare sirovinu plaćale u proseku 37 dinara, što je na kraju dovelo do poskupljenja jestivog ulja.

- Ranije, pre mnogo godina znalo se da proizvođači proizvode suncokret za uljare i one su praktično formirale cenu. U poslednjih pet godina na našem tržištu podjednako posluju izvoznici i uljare. Oni se sada takmiče ko će doći do robe i "pobeđuje" onaj ko više plati. To ide u prilog proizvođačima, a da li ih zadovoljava ili ne to je drugo pitanje. Svakako ta cena je ravna onoj na međunarodnom tržištu, a ona je ove godine porasla zbog nestašice - kaže za Politiku Vukosav Saković, direktor Udruženja Žita Srbije.

Prema njegovim rečima, naša zemlja proizvodi relativno malo suncokreta, oko 700.000 tona, a tržište suncokreta praktično radi samo mesec i po dana. Na preseku godine u oktobru uljare formiraju cene na osnovu cene nabavke sirovine, koja čini oko 80 odsto udela u ukupnim troškovima.

Suncokret
Foto: Profimedia

Na pitanje da li je ovo konačna cena ulja za ovu sezonu ili nas čekaju nova iznenađenja, Saković kaže da nije i da "proizvođači imaju razloga i za poskupljenja i za pojeftinjenja, u zavisnosti od toga šta će se dalje dešavati".

- U ovoj godini će se dešavati poskupljenja. Uljare nisu zadužene za socijalnu politiku. Obezbeđuju profit onda kada im međunarodno tržište to dozvoli. Kada bi spustili cenu, onda bi neko kupio njihovo ulje i izvezao na druga tržišta. Ako bi je podigli, onda bi opet taj neko kupio u Italiji, Mađarskoj i drugde, uvezao i njih gušio sa niskom cenom - kaže on.

Proizvođači jednostavno, ističe, moraju da prate međunarodno tržište i da se tako ponašaju. Prema njegovom mišljenju, definitivno je sigurno da ćemo imati skuplje ulje nego prošle godine, ali nema odgovora na pitanje dokle će to trajati.

Po potrošnji ulja Srbija je u vrhu Evrope, a najmanje 97 odsto ulja prodatog u našim radnjama je suncokretovo.

Koliko vremena dnevno provodiš razgovarajući uživo sa roditeljima?

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd