fbpx
Skip to main content
PKS

Održan "Dan otvorenih vrata za preduzetnike" u PKS

Foto: PKS
Vrednost ukupnih investicija mikro, malih, srednjih preduzeća i preduzetnika u 2021. godini, kroz dostupne programe podrške države, mogla bi da dostigne cifru od 9,2 milijarde dinara

To je rečeno je na današnjem onlajn skupu ''Dan otvorenih vrata za preduzetnike'' u organizaciji Sektora preduzetništva Privredne komore Srbije (PKS). Očekivani broj zahteva po svim programima podrške je 870.

Privredna komora Srbije: U kompanijama u Srbiji nema povećanja zaraženih radnika virusom Kovid19

Privredna komora Srbije: U kompanijama u Srbiji nema povećanja zaraženih radnika virusom Kovid19

U aprilu predstavništvo PKS u Izraelu

U aprilu predstavništvo PKS u Izraelu

PRIVREDNA KOMORA SRBIJE O PODRŠCI PRIVREDNICIMA: Globalna kriza pokazala da se Srbija prilagodila poslovnim potrebama!

PRIVREDNA KOMORA SRBIJE O PODRŠCI PRIVREDNICIMA: Globalna kriza pokazala da se Srbija prilagodila poslovnim potrebama!

Za finansijsku podršku MMSPP u ovoj godini je kroz sedam programa iz državnog budžeta opredeljeno preko dve milijarde dinara bespovratnih sredstava razvoju preduzetništva. Pored finansijske podrške, sektoru MMSPP su na raspolaganju i posebne usluge mentoringa, obuka, kao i međunarodni izvori kreditiranja.

Milan Ljušić, državni sekretar Ministarstva privrede kaže da su obezbeđena sredstva za MMSPP nastavak podrške privredi i da resorno ministarstvo priprema dodatna sredstva za ugrožene sektore.

- Za 2021. usvojen je niz uredbi kojima je obezbeđeno preko dve milijarde dinara podrške privredi. Za nabavku opreme izdvojeno je 1,5 milijardi, a za razvojne projekte više od 200 miliona dinara - naveo je, između ostalog - državni sekretar Ljušić.

Šef Kancelarije za preduzetništvo PKS mr Slobodanka Džinović-Kojić istakla je da Privredna komora Srbije treću godinu zaredom organizuje „Dan otvorenih vrata za preduzetnike“, na kojima se preduzetnici detaljno upoznaju sa programima za razvoj preduzetništva u tekućoj godini, koji sadrže bespovratna sredstva koja treba da doprinesu pokretanju startapova, novom zapošljavanju i razvoju preduzetništva Republike Srbije.

Predstavnici Ministarstva privrede, Fonda za razvoj RS, Razvojne agencije Srbije (RAS), Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ), predstavili su brojne finansijske programe i usluge obuka i mentoringa za MMSPP u ovoj godini.

PKS
PKS
Foto: PKS

Ispred Nacionalne službe za zapošljavanje, filijala Grada Beograda, preduzetnicima se obratio Siniša Knežević, zamenik direktora filijale, i tom prilikom ukazao na više programa koji se realizuju preko NSZ posebno ukazujući na program samozapošljavanja, sprovođenja edukacije, zapošljavanja osoba sa invaliditetom, i druge. On je pozvao preduzetnike da se prijave NSZ-u i apliciraju za navedene programe.

Tokom prezentacije programa, detaljno su predstavljeni svi uslovi za dobijanje sredstava i usluga, a preduzetnici su imali priliku da postave pitanja i dobiju informacije o aktualnim programima podrške.

Programi podrške MMSPP u 2021. obuhvataju podsticanje razvoja  preduzetništva za početnike u poslovanju, kroz razvojne projekte, za nabavku opreme, za žene preduzetnice i mlade. Takođe, u ponudi je set usluga za mikro, mala i srednja preduzeća i preduzetnike koji se realizuje preko Akreditovanih regionalnih razvojnih agencija (ARRA), kao i podrška kroz garancijske šeme iz izvora EU I WB EDIF za konkurentnost.

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
11 Beograd