fbpx
Skip to main content
PKS

Olakšati prevoz robe iz regiona ka Evropskoj uniji

Foto: PKS
Poslovna zajednica radiće zajedno sa ekspertima Transportne zajednice na otklanjanju prepreka koje će olakšati prevoz robe i smanjiti vreme zadržavanja na graničnim prelazima sa EU

Poslovna zajednica koju okupljaju zapadnobalkanske privredne komore radiće zajedno sa ekspertima Transportne zajednice na otklanjanju prepreka koje će olakšati prevoz robe i smanjiti vreme zadržavanja na drumskim i železničkim graničnim prelazima unutar regiona i sa Evropskom unijom.

Koliko jezika govorite? Nekoliko saveta kako da ove JESENI doživite magičnu avanturu?

Koliko jezika govorite? Nekoliko saveta kako da ove JESENI doživite magičnu avanturu? 

Privreda Srbije u borbi protiv korone: Ujedinjene nacije dale ocenu naše borbe sa kovidom-19

Privreda Srbije u borbi protiv korone: Ujedinjene nacije dale ocenu naše borbe sa kovidom-19

Nova partnerstva privreda Srbije i UAE

Nova partnerstva privreda Srbije i UAE

To je dogovoreno na današnjem sastanku Marka Čadeža, predsednika Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana, i Mateja Zakonjšeka, direktora Stalnog sekretarijata Transportne zajednice sa sedištem u Beogradu.

- "Zeleni koridori" Zapadnog Balkana uspostavljeni su u rekordnom roku, za samo mesec dana, a aktiviranjem dodatnih traka na granici sa Mađarskom i Hrvatskom – posebno na Horgošu i Batrovcima - i otvaranjem manjih prelaza za prolaz praznih kamiona, na čemu insistiraju privrednici, značajno bi se ubrzao protok robe ka Evropskoj uniji i smanjili troškovi transporta - rekao je Marko Čadež.

Bolja organizacija i podizanje kapaciteta na graničnim prelazima, i po Mateju Zakonjšeku, doprinela bi olakšanju trgovine regiona sa EU i boljoj iskorišćenosti potencijala železničkog i drugih vidova saobraćaja, za šta se zalaže i Transportna zajednica u komunikaciji sa institucijama u Briselu.

Zakonjšek je posebno istakao značaj angažovanja i podršku privatnog sektora u realizaciji ovih ciljeva.

Predstavnici Komorskog investicionog foruma i Transportne zajednice  dogovorili su organizaciju zajedničkih radionica na kojima će privrednici iz sektora transporta i logistike izneti konkretne predloge za poboljšanja koja su moguća u što kraćem vremenu, ali i zajedničke aktivnosti na srednji i duži rok.

Jedan od takvih projekata mogao bi da bude uspostavljanje elektronske platforme radi efikasnije razmene informacija bitnih za drumski teretni prevoz robe kroz šest zapadnobalkanskih ekonomija i iz regiona ka EU.

Pročitajte i:

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd