fbpx
Skip to main content
letnji davos

Osnivač Svetskog ekonomskog foruma POHVALIO SRBIJU ZA IZUZETNE EKONOMSKE REZULTATE: Vi ste hab u regionu!

Foto: Profimedia
On je pozvao investitore da prave konkretne dogovore, dolaze što više u Srbiju i da naprave što više dobrog biznisa u Srbiji

Osnivač Svetskog ekonomskog foruma Klaus Martin Švab pohvalio je danas u Tjenđinu Srbiju za izuzetne ekonomske rezultate koji su doveli do toga da ona postane, kako je rekao, "hab u regionu". Švab je danas, u okviru "letnjeg Davosa" koji se održava u Tjenđinu, priredio svečani ručak za delegaciju Srbije, predvođenu predsednikom Aleksandrom Vučićem, i kineske kompanije. 

- Vi ste primer da jedna zemlja nije imala baš sve elemente da može ekonomski brzo da se razvija. Postali ste hab u regionu. Vi ste drugi most za inicijativu "Jedan pojas jedan put" u Evropi. Želja nam je da na ovom ručku ne pričamo o velikim stvarima već da napravimo konkretne veze između Kine i Srbije - poručio je Švab.

Predsednik Vučić je istakao da su na ručku bile značajne kineske kompanije, među kojima i deset koje su u samom svetskom vrhu, odnosno među prvih 500.

vucic
Tanjug/​Dragan Kujundžić

- Imali smo sastanak kojim je Švab predsedavao, a tu su bile sve najmoćnije kineske kompanije, njih 12 ukupno, a od toga 7 ili 8 možda i 10 koje su među prvih 500 najbogatijih i najuspešnijih u celom svetu. Nikada nisam imao priliku, niti je bilo ko od naših ljudi imao šansu da se sretne sa ''krem de la krem'' kineskih komanija. Ovo prvi put - kazao je predsednik Vučić. 

Švab, čovek koji inače u Davosu okuplja Trampa i Sija i druge važne ljude iz celog sveta je, kako je preneo Vučić, rekao:

- Prvi put kada sam upoznao premijera Vučića 2014.godine Srbija je bila zemlja u gotovo očajnom stanju, zemlja koja je propadala i svima je bilo jasno da je samo pitanje kada će da se zaključaju vrata. Danas, samo 4 godine kasnije, za tako vreme posle toga možemo da konstatujemo da je Srbija jedna od najuspešnijih zemalja, ne samo u regionu, već i da ima stopu rasta i suficit u budžetu kakve nemaju ni mnoge zemlje u EU.

vucic
Tanjug/​Dragan Kujundžić

Pozvao je investitore da prave konkretne dogovore, dolaze što više u Srbiju i da naprave što više dobrog biznisa u Srbiji, preneo je Vučić njegove reči. Vučić se osvrnuo i na Četvrtu industrijsku revoluciju, dodavši da je na „letnjem Davosu" sve u skladu s tim.

- Ja razumem da oni koji su govorili da će Srbija da propada pod Vučićem u našoj zemlji sada ne mogu da prihvate nikako da Srbija bude jedna od vodeći zemalja u Evropi po brzini ekonomskog rasta, i sa uređenim finansijama - primetio je on.

Vučić je ranije danas prisustvovao otvaranju sastanku Svetskog ekonomskog foruma "Godišnji sastanak novih šampiona", poznatijem kao "letnji Davos".

Vučić je imao i sastanak sa guvernerom provincije Hebej Su Ðinom i predstavnicima kompabije Hbis, a tom prilikom potpisana su dva dokumenta o saradnji. Na kraju višednevne posete Kini predsednik Srbije će se sastati sa premijerom Kine Li Kećijangom.

Komentari
Pošalji komentar
Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

Pročitajte i:

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Slaba kiša
13 Beograd