Skip to main content
cene nekretnina

OVDE SRBI NAJVIŠE LETUJU! Najtraženije destinacije ove sezone - evo koliko će vam novca biti potrebno

Foto: Profimedia/ilustracija
Prvi turistički autobusi za Grčku kreću za manje od mesec dana, u aprilu je oboren rekord sa brojem čartera koji lete za Hurgadu, a očekuje se da će veliko interesovanje biti za Crnu Goru, upravo zbog blizine.

Cene goriva samo su jedan od razloga zbog čega će se naši turisti odlučiti za što bliže destinacije, među kojima su prvenstveno Jadran i Egej do kojih mogu da dođu svojim četvorotočkašima.

Kako su ispričali u jednoj beogradskoj turističkoj agenciji veliko je intresovanje za avio-putovanja. Među njima su Egipat, Španija i Italija. Naročito one zemlje, koje su donedavno bile zatvorene za turiste.

Ekskluzivno samo u Travellandu! TOP hoteli u Turskoj po najboljim cenama za rezervacije do 30.4.

Ekskluzivno samo u Travellandu! TOP hoteli u Turskoj po najboljim cenama za rezervacije do 30.4.

DNEVNICA 50 EVRA! Ovo su najtraženiji poslovi u Srbiji - mogućnosti za zaradu NEVEROVATNE

DNEVNICA 50 EVRA! Ovo su najtraženiji poslovi u Srbiji - mogućnosti za zaradu NEVEROVATNE

"TO JE OPASNO!" Češka donela KRUPNU odluku koja može razbesneti Putina

"TO JE OPASNO!" Češka donela KRUPNU odluku koja može razbesneti Putina

- Procentualno uvek se najviše traži Crna Gora i sever Grčke, tako da ne očekujemo da će biti nešto drugačije nego inače - kazao je Mirko Milovanović, vlasnik turističke agencije.

- Isti je zasada i odnos ljudi koji idu sopstvenim prevozom i autobusom. Trenutno je veće interesovanje za putovanje avionom. Verovatno jer je i pristupačnije, iako je skuplje nego ranije. Avio-karte su poskupele za neke destinacije do 10 odsto.

Crna Gora je i prošle godine bila najinteresantnija, objašnjava Milovanović, ali trenutno su to Italija i Španija. Grčka je sada otvorenija nego što je bila, a sigurno je da će Crna Gora, u sezoni, u julu i avgustu, biti puna.

- Očekuje se da će ova sezona biti bolja nego prethodna - smatra Milovanović.

Prema rečima Aleksandra Seničića, direktora Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije, tražnje za putovanjima ima, ali je ona bila mnogo veća u januaru i februaru. I kad je sve počelo da se vraća u normalu, rat u Ukrajini je to zaustavio.

Aleksandar Seničić
Foto: Kurir TV/Printscreen

- Interesovanje za Crnu Goru je dosta veliko, jer su i cene na nivou prošlogodišnjih - objašnjava Seničić.

- Ista je situacija i sa Grčkom, naročito za najam apartmana. Prema trenutnim podacima interesovanje je veće za nekih desetak odsto, u odnosu na prošlu godinu. Italija i Španija su bile najpopularnije sada za praznike. Kod čartera, avio-karte će za bliže destinacije biti skuplje za 25, a dalje do 45 evra. Tolika će biti otprilike doplata za kartu.

Hoteli na mnogim destinacijama, viših kategorija, spuštaju cene, jer nema gostiju iz Rusije i Ukrajine, pa se to koriguje za glavni deo sezone. Apartmani će u špicu odmora biti skuplji za nekih pet procenata. Nije drastično poskupela ni vanpansionska potrošnja u Crnoj Gori i Grčkoj.

Avionom papreno do Egipta

Putnici koji su uplatili odmor u Egiptu, primetili su da je za letovanje na ovoj destinaciji potrebno više izdvojiti novca za avio-karte, nego za smeštaj u hotelu. Tako, boravak u hotelu sa četiri zvezdice, krajem juna, sa uslugom "ol inkluziv", za četvoročlanu porodicu košta oko 2.000 evra. Od toga, samo je povratna avio-karta po osobi 350 evra.

Vremenska prognoza
Clear sky
29 Beograd