Skip to main content
Rusija

15 ANALITIČARA ZANEMELO NAKON REZULTATA: Rusija BRILJIRALA u ekonomiji u inat svim prognozama!

Foto: Reuters
U inat lošim prognozama...

Bruto domaći proizvod Rusije u prošloj godini bio je u minusu za 0,2 odsto, objavila je Savezna služba za statistiku, prenosi agencija "Blumberg".

List konstatuje da je ovaj rezultat nadmašio svaku prognozu 15 analitičara koji su u anketi te agencije u proseku predviđali privredni pad od 0,5 procenata.

EKONOMSKI DŽIN U PROBLEMU: Svet sve MANJE traži kinesku robu?

Čak je u Ministarstvo ekonomije Rusije projektovalo pad BDP-a za prošlu godinu od 0,6 odsto. Istovremeno, ruski statističati su objavili da je pad BDP-a za 2015. godinu revidiran naviše na 2,8 procenata. 

"Blumberg" piše da se Rusija tako približila izlasku iz najduže recesije u gotovo dve decenije, pošto su rudarstvo, poljoprivreda i proizvodnja, uz stabilizovanje cena nafte, doprineli podupiranju ekonomije najvećeg svetskog izvoznika energije. 

ljudi u Rusiji
Foto: Profimedia

Ruska ekonomija je pretrpela duži, ali "plići" pad nego tokom recesija 1998. i 2009, koji je, kako ocenjuje njujorška agencija, pripremio pozornicu za snažan oporavak privrede koja je "izgubila tlo pod nogama". 

Mada je industrijska proizvodnja prošle godine porasla prosečno za 0,5 odsto, nakon pada od 3,4 odsto u 2015. godini, to nije bilo dovoljno da kompenzuje pad potrošnje, koja je predstavljala motor oporavka posle prethodnih kriza. 

UZMI RAČUN I POBEDI: Građani zainteresovani za takmičenje opština

Fabrika
Foto: Reuters

Iako Vlada u Moskvi projektuje rast BDP-a u ovoj godini od 0,6 odsto, više cene nafte mogle bi da podstaknu veću privrednu ekspanziju. 

TRAMPOVE KAZNENE MERE: Veća cena nafte zbog uvođenja najnovijih američkih sankcija Iranu

Možemo očekivati rast od 1,0 -1,5 posto, možda čak i 2,0 procenta, ako sve bude u redu" ove godine, rekao je prvi zamenik premijera Igor Šuvalov u jednom intervjuu prošlog meseca, navodi "Blumberg".

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
25 Beograd