Skip to main content
jagoda

PAPRENE CENE JAGODA! Kilogram košta i do 600 dinara - evo kad će biti jeftinije

Foto: RINA
Nakon što su preskupe grčke jagode harale srpskim pijacama, sada su na tezge konačno stigle i one domaće.

Kod Dragana Jovanovića iz sela Zagorica kod Topole zbog nepovoljnih vremenskih uslova prvi rod crvenih plodova iz plastenika stigao je sa malim zakašnjenjem, ali imajući u vidu kvalitet i količinu, kako kaže, vredelo čekati.

- Mraz je već skinuo jedan rod, do sada je već trebalo da bude ubrano oko 60 kilograma ali zbog niskih temperatura to je otišlo u nepovrat. Sada kad se vreme stabilizovalo, sve ide po planu. Domaće jagode su nikad ukusnije i krupnije - rekao je Dragan.

OD DRŽAVE JOŠ PO 100 EVRA: Evo kako da se prijavite i kada ležu pare!

OD DRŽAVE JOŠ PO 100 EVRA: Evo kako da se prijavite i kada ležu pare!

ŽUSTRA RASPRAVA OKO NERADNOG DANA NA USKRS: "Je li moguće da nijedna trafika ne radi? Država nije crkva, ne slave svi"

ŽUSTRA RASPRAVA OKO NERADNOG DANA NA USKRS: "Je li moguće da nijedna trafika ne radi? Država nije crkva, ne slave svi"

SULUD ILI GENIJALN BIZNIS PLAN: Ako želite da posetite ovaj grad, može ali SAMO AKO PLATITE

SULUD ILI GENIJALN BIZNIS PLAN: Ako želite da posetite ovaj grad, može ali SAMO AKO PLATITE

On dodaje da i ove godine ima neobičan način prodaje i neposredan odnos sa kupcima koji se pokazao kao pun pogodak.

- Jagode ne nosim na pijacu, već svi oni koji žele one domaće, neprskane dođu kod mene u plastenik ili baštu i mogu da uberu koliko žele i plate koliko žele. Naši ljudi su široke ruke i često na taj način zaradim više nego što bih zaradio da imam striktnu cenu po kilogramu - priča Dragan.

Ipak, cena prvih sprskih jagoda duplo je viša nego prošle godine. Dok je pre trebalo da izdvojite oko 300, a sada je to cifra koja se kreće između 500 i 600 dinara po kilogramu. Pad cene očekuje se kad na prodaju osim ovih iz plastenika, stignu plodovi iz zasada smeštenih na otvorenom.

jagoda
Foto: RINA

- Njihova berba će biti za nekih deset do 15 dana, kvalitet tih jagoda još je veći. Imaju pojačanu aromu, u odnosu na ove iz plastenika jer su bile okupane suncem. Jagoda je izuzetno isplativa, jer zahteva mala ulaganja. Na imanju imamo dosta životinja i kao prihranu koristimo stajnjak, i zalivamo ih. Hemijska tretiranja su minimalna - kaže Dragan.

Voćar iz Topole pretežno uzgaja sortu kleri, koja daje manje roda ali boljeg kvaliteta. Osim plastenika u bašti ima posađeno oko 1.000 živića.

- Na svakom živiću treba da rodi oko 500 grama, ako rodi i 300 biće zadovoljavajuće. Za sledeću godinu ću razmnožiti i rasaditi još jer nema nekog velikog posla, a može i da se zaradi - kaže Jovanović.

Kleri je italijanska sorta jagode veoma popularna u našoj zemlji, prvenstveno zbog vrlo ranog sazrevanja i atraktivnog ploda. Prinos može da varira od 600 do 900 grama po bokoru. Sklona je dvorodnosti i dobro se prilagođava različitim sistemima gajenja. Razvija srednje krupan do krupan plod, izduženo konusnog i pravilnog oblika.

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
27 Beograd