Skip to main content
penzioneri

DONETA NOVA PRAVILA: Ko je ispunio uslove za penziju, a šta se menja već od 1. januara u Srbiji

Foto: Srbija Danas
Kod žena zavisi u kojoj godini se ostvaruje pravo na penziju, tako da se deo koji se odnosi na godine života pomera, odnosno povećava za po dva meseca.

U decembru PIO fondu obično stiže više zahteva za penzionisanje, pre svega žena, jer se svake naredne godine do 2032, za njih pomera starosna granica.

Više od 30 odsto žena u Srbiji nikad nije bilo na preventivnom pregledu: Uz polisu "Dunav osiguranja" redovno idete lekaru

Više od 30 odsto žena u Srbiji nikad nije bilo na preventivnom pregledu: Uz polisu "Dunav osiguranja" redovno idete lekaru

SPREMITE NOVČANIKE AKO PUTUJETE U OVU ZEMLJU: Zabranili plastične kese, koliko ćete plaćati za biorazgradive?

SPREMITE NOVČANIKE AKO PUTUJETE U OVU ZEMLJU: Zabranili plastične kese, koliko ćete plaćati za biorazgradive?

PRETI LI NAM INFLACIJA? Cene namirnica drastično skočile, stručnjaci otkrivaju - IMA LI RAZLOGA ZA BRIGU?

PRETI LI NAM INFLACIJA? Cene namirnica drastično skočile, stručnjaci otkrivaju - IMA LI RAZLOGA ZA BRIGU?

Vladimir Stanković, direktor Sektora za ostvarivanje prava iz penzionog osiguranja, rekao je za RTS, da ove godine i svih narednih, muškarci ostvaruju pravo na starosnu penzuju sa 65 godina života i najmanje 15 godina staža.

Prema njegovim rečima, kod žena zavisi u kojoj godini se ostvaruje pravo na penziju, tako da se deo koji se odnosi na godine života pomera, odnosno povećava za po dva meseca.

- Tačnije, u ovoj godini je uslov 63 godine i dva meseca i najmanje 15 godina staža, a već sledeće to će biti 63 godine i četiri meseca - naveo je Stanković.

I narednih godina uslov za penziju se poveća za dva meseca, ali to ne važi za sve. 

Ako je je neka dama rođena u novembru, ona može da planira odlazak u penziju iduće godine, objasnio je Stanković.  

- Ona nema onih dva meseca, pošto se ostvarivanje prava na penziju gleda u odnosu na godinu u kojoj se ostvaruje pravo, u ovom slučaju to bi značilo da bi ta žena morala da planira odlazak u penzuju tokom sledeće godine - rekao je Stanković.

I kod prevremene penzije se pravi razlika između muškaraca i žena, a zavisi i u kojoj kalendarskoj godini se odlazi u penziuju. 

Sada je za muškarce 59 godina života i 40 godina staža. Već sledeće godine uslov je još šest meseci više, kaže Stanković. 

Žene ove godine, kaže Stanković, mogu u prevremenu penziju sa 58 godina i 4 meseca života i 39 godina i 4 meseca staža. 

Sledeće godine se povećava za po četiri meseca.

penzioneri
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

 

Svaki mesec prevremenog penzionisanja 0,34 odsto

Treba imati u vidu da je za svaki mesec prevremenog penzionisanja penzija manja. 

- Za svaki mesec ranijeg odlaska u penziju, ona se umanjuje za 0,34 procenta, tako da maksimalno umanjenje može biti 20.24 odsto od ukupne penzije - naveo je Stanković.

Najavio je da će penzije od januara biti veće za 5,5 odsto po švajcarskoj formuli i da će sa tim povećanjem biti isplaćene tokom febraua.

Mnoge zemlje u okruženju su menjale zakone i njihovi građani će moći u penziju sa 67 godina, a Finska i Velika Britanija povećavaju granicu na 68. 

Stanković je naveo da postoji tendencija da građani nakon penzionisanja nastavljaju da se radno angažuju, što je, kako kaže, lično opredeljenje i ne utiče na penziju.

Od 2015. godine između 40.000 i 60.000 građana Srbije produžilo je radni odnos u dogovoru sa poslodavcem, rekao je Stanković. 

Vremenska prognoza
Clear sky
20 Beograd