Utorak 19. mar 2024.
Zgrada u Beogradu

PONUDA NEMAČKE VLADE: Ako želite da kupite stan ili kuću, država će vam dati 20. 000 EVRA!

Foto: Profimedia
Ovo se viđa jednom u životu!

Nemačka vlada donela je odluku da subvencioniše kupovinu nekretnine sa 20.000 evra. Vlada je smanjila i kriterijume za gradnju na gradskim područjima, što bi pojeftinilo gradnju i omogućilo gradnju stanova u onim delovima u kojima to dosad nije bilo moguće.

DOBRE VESTI ZA BEOGRAĐANE: Ako redovno plaćate kiriju, imaćete popust!

- Stvaranjem tzv. urbanih područja cilj nam je da približimo pojmove rada i stanovanja i stvorimo uslove za stanogradnju - objasnila je ministarka gradnje Barbara Hendriks nakon predstavljanja inicijative u Berlinu.

ljudi u Nemačkoj sede u kafiću
Foto: Profimedia/ilustracija

U tzv. urbanim područjima biće sniženi neki uslovi, poput najveće dozvoljene buke, koji su dosad sprečavali stanogradnju u nekim područjima. Dalji element podsticanja stanogradnje je i subvencija u visini do 20.000 evra za porodice koje nameravaju da grade ili da kupe nekretninu. Subvencija je predviđena za porodice s godišnjim primanjima do 70.000 evra.

Kako je ministarka Hendriks objasnila, ministarstvo gradnje već intenzivno razgovara s ministarstvom finansija kako bi se osigurala sredstva za ove subvencije. Dolaskom velikog broja izbeglica, ali i useljenika iz svih delova Evropske unije, u Nemačkoj se poslednjih godina povećao problem nedostatka stanova, posebno stanova za građane sa slabijim primanjima.

BEOGRAD NA VODI: Ovako izgleda gradilište najluksuznijeg projekta u Srbiji (FOTO)

Prema podacima EU ureda za statistiku (Eurostat), procenat građana koji žive u sopstvenoj nekretnini, koji u Nemačkoj iznosi 52 odsto (dok je u Hrvatska 89,7 posto), među najnižim je u Evropi.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
6 Beograd