fbpx
Skip to main content
Ulje

POSKUPELO ULJE U SRBIJI! Oglasilo se i Ministarstvo: Kako to utiče na cene ostalih namirnica?

Foto: Profimedia
Smanjena ponuda suncokreta na globalnom nivou se prelila i na srpsko tržište i dovela do rasta sirovine. Šta to znači za cene svih namirnica?

Sunocokretovo ulje u Srbiji značajno je poskupelo. Ovo je posebno primetno posle isteka zabrane posksupljenja za tridesetak osnovnih namirnica, te se sada litar zejtina kreće od 147 do 17 dinara.

STIŽE "VOŽD KARAĐORĐE" DA PODIGNE ISTOČNU SRBIJU: Nove investicije i bolja budućnost - evo kako će izgledati auto-put

STIŽE "VOŽD KARAĐORĐE" DA PODIGNE ISTOČNU SRBIJU: Nove investicije i bolja budućnost - evo kako će izgledati auto-put

ŠKOLE PRELAZE NA ONLAJN NASTAVU, ALI NE SVI ĐACI? Par opcija je na stolu, zvanična odluka očekuje se u ponedeljak

ŠKOLE PRELAZE NA ONLAJN NASTAVU, ALI NE SVI ĐACI? Par opcija je na stolu, zvanična odluka očekuje se u ponedeljak

PONOVO PADA JAVNI DUG: Predlog budžeta za 2021. u Skupštini Srbije

PONOVO PADA JAVNI DUG: Predlog budžeta za 2021. u Skupštini Srbije

Kako su nam rekli iz resornih ministarstava, trgovci su dostavili nove cenovnike, a razlog je skok cena suncokreta zbog svetske nestašice i velika tražnja za ovom uljaricom.

- Glavni razlog za poskupljenje suncokretovog ulja je rast cena inputa u proizvodnji ove namirnice, tačnije suncokreta koji je poskupeo na međunarodnom tržištu usled lošijeg ovogodišnjeg roda najvećih svetskih proizvođača. Smanjena ponuda suncokreta na globalnom nivou je, usled velike potražnje koja se prelila i na srpsko tržište, očekivano dovela do rasta sirovine u odnosu na prošlogodišnju žetvu, a posledično je to imalo direktan uticaj na cenu finalnog proizvoda, što predstavlja uobičajeno ponašanje učesnika u tržišnoj ekonomiji - objasnili su iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Isto su rekli i pri Ministarstvu poljoprivrede. Ove godine, rod je očigledno lošiji a pogođeni su pre svega veliki proizvođači poput Bugarske i Rumunije.

Ističu da naša zemlja nije veliki proizvođač suncokreta i da se ta količina kreće oko 700.000 tona. Ali s druge strane, po potrošnji ulja, mi smo u samom vrhu Evrope. Domaći proizvođači stoga,  po pravilu, prate svetske.

Neće biti nestašice, ne stvarajte zalihe

Na pitanje da li će cena ulja nastaviti da raste i da li država može da kontroliše cene, iz Ministarstva trgovine ukazuju da redovno prate stanje.

- U ovom trenutku nema bojazni da bi moglo doći do poremećaja u snabdevenosti uljem na tržištu Srbije, jer su uprkos nešto lošijem ovogodišnjem rodu, obezbeđene dovoljne količine do sledeće žetve. Ipak, ministarstvo će pažljivo nastaviti da prati dešavanja na domaćem tržištu, pogotovo u uslovima globalne pandemije izazvane virusom КOVID 19 koju prate turbulencije na globalnom tržištu - ističu u Ministarstvu.

U tom smislu, kako su nam rekli, trenutni rast cena ulja ne treba da izaziva bilo kakvo psihološko opterećenje za građane koje bi dovelo do povećane nabavke i stvaranja nepotrebnih zaliha.

A da li cena ulja može da pogura druge cene?

Pitali smo i da li ulje može da utiče na cenu drugih namirnica, i da li se može očekivati promena na rafovima u tom smislu, iz ministarsava nas uveravaju da nema razloga za takav strah.

- Ne očekujemo probleme u snabdevenosti ni drugim osnovnim životnim namirnicama, poput brašna, šećera, mesa jer Srbija raspolaže sa dobrom sirovinskom bazom. Međutim, ukoliko dođe do poremećaja na tržištu u pogledu snabdevanja robom, država može da interveniše iz robnih rezervi u cilju očuvanja stabilnosti na tržištu, da donese privremene mere zaštite tržišta u smislu ograničavanja visine cena i visine marži za osnovne životne namirnice ( Zakon o trgovini), ali i da omogući bescarinski uvoz - rekli su sagovornci.

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
11 Beograd