fbpx
Skip to main content
EFT

POTPISAN SPORAZUM: Rusija i Srbija zajedno razvijaju inovacije u elektroenergetici!

Foto: Profimedia/ilustracija
Ruska kompanija želi aktivno da radi na digitalnoj trasformaciji energetike

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i generalni direktor ruske državne kompanije "Ros seti" Pavel Livinski potpisali su danas Memorandum o srpsko-ruskoj saradnji o razvoju inovacija u sektoru elektroenergetike. 

Milionske investicije u srpski aerodrom: "Konstantin" dobija novi toranj

Popović je istakao da je reč o jednoj od najvećih elektromreža u svetu, te da je Livinski predstavnik "novog mladog pokoljenja elektroenergetskog biznisa", a koji, kako je naveo, prepoznaje Srbiju kao destinaciju gde i Rusija može da dobije ogromno znanje. 

Livinski je potpisivanje Memoranduma nazvao istorijskim događajem za njegovu kompaniju, jer, kako je rekao, označava razvoj sinhronizovanog rada i zajedničkog razvoja.

Memorandumom su definisani ključni pravci saradnje u oblasti razvoja inovacija u elektroenergetskom kompleksu Srbije i Rusije. 

Nenad Popović
Nenad Popović
Foto: Srbija Danas

Konkretno, strane nameravaju da zajednički razvijaju inovativne proizvode koristeći digitalne tehnologije, da sarađuju u dizajniranju i modernizaciji elektroenergetskih sistema, uvode inteligentne sisteme upravljanja distribucijskom mrežom koristeći "smart siti" tehnologiju, zajednički da sprovode tehnička istraživanja i dele iskustva u radu sistema za merenje električne energije.

Kako je rečeno, i ruska kompanija želi aktivno da radi na digitalnoj trasformaciji energetike.

Svetske berze porasle na "krilima" snažnih rezultata banaka

Dva partnera planiraju da zajednički razvijaju elektroenergetske komplekse Srbije i Rusije na bazi inovacionih tehnologija, kao i da zajednički donesu nova tehnološka rešenja na tržišta trećih zemalja.

Potpisivanju memoranduma u Vladi Srbije prisustvovao je i specijalni predstavnik predsednika Ruske federacije za međunarodnu saradnju iz oblasti elektroenergetike Sergej Šmatko.

 

Pročitajte i:

SD energetika

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd