fbpx
Skip to main content
Foto: Profimedia

PKS podržava snažne ekonomske napore međunarodne poslovne zajednice u Srbiji!

Foto: Profimedia
Na današnjem onlajn sastanku Saveta mešovitih komora u organizaciji Privredne komore Srbije istaknut je značaj produljene ekonomske saradnje

Podrška u realizaciji poslovnih aktivnosti u uslovima pandemije, dalje ubrzanje procedura važnih za efikasnije i lakše poslovanje, zajednički rad na predlogu Vladi novih mera podrške privredi radi bržeg prevazilaženja posledica pandemije, kao i izmena regulative  kada je u pitanju E-trgovina, u fokusu je interesa međunarodne poslovne zajednice aktivne u Srbiji i predstavnika mešovitih komora i poslovnih asocijacija, ukazano je na današnjem onlajn sastanku Saveta mešovitih komora u organizaciji Privredne komore Srbije (PKS).

SVAKA DRUGA ŽENA OBOLI OD OVE BOLESTI! Ovako ćete se rešiti simptoma

SVAKA DRUGA ŽENA OBOLI OD OVE BOLESTI! Ovako ćete se rešiti simptoma

Privredna komora Srbije: Startovala druga faza programa za početnike u biznisu

Privredna komora Srbije: Startovala druga faza programa za početnike u biznisu

NIČE NOVA PRIVREDNA ZONA: Na ovom prostoru u Srbiji pravi se raj za investitore!

NIČE NOVA PRIVREDNA ZONA: Na ovom prostoru u Srbiji pravi se raj za investitore!

Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije pozvao je predstavnike mešovitih privrednih komora i poslovnih asocijacija u Srbiji da se obrate Privrednoj komori za podršku u rešavanju konkretnih poslovnih zahteva svojih članica, kako bi se olakšalo poslovanje, ubrzao promet robe i ublažile posledice krize izazvane pandemijom Kovid 19. 

- Privredna komora Srbije ima odličnu saradnju sa svim institucijama i čitavom  infrastrukturom koja se direktno bavi borbom protiv epidemije što nam omogućava brzo i operativno rešavanje problema naših članica - rekao je predsednik PKS. Istakao je da je PKS imala nekoliko uspešnih inicijativa u prethodnom periodu i da se radi na novom predlogu mera za privrednike.

- Interesi su nam zajednički, kao i aktivnosti, usmerene na borbu protiv koronavirusa. Na ubrzanju procedura uradili smo dosta, skratili zadržavanje na granicama, ali ista procedura mora da važi i sa druge strane da bi bila efikasna. Radimo i na novim modelima, razvijanju mehanizama autorizacije ekonomskih operatera, posebno sa zemljama sa kojima se graničimo - rekao je Čadež.

Kontejneri
Foto: Profimedia

On je pozvao predstavnike mešovitih komora i poslovnih asocijacija da se uključe i pomognu u prepoznavanju i definisanju problema u skladu sa zahtevima svojih članica. Podsetio je da su privrednicima dostupni analitički servisi PKS, od dnevnih, mesečnih i kvartalnih analiza i prikaza parametara bitnih za poslovanje, do sektorskih i posebnih analiza na osnovu podataka iz predstavništava PKS i međunarodnih izvora.

Tokom krize, PKS je pokrenula 65 inicijativa za usvajanje ili izmenu i dopunu odluka i mera Vlade  koje se odnose na realizovanje poslovnih aktivnosti u uslovima Kovid krize. Usvojene su 42 inicijative, među kojima su ubrzanje trgovine robom, održavanje robnih tokova, obezbeđenje snabdevanja, ograničavanje cena osnovnih prehrambenih namirnica, povećanje kapaciteta proizvodnje dezinfekcionih sredstava i druge, istaknuto je na sastanku.

Martin Knap, predsednik Nemačko-srpske komore i Erika Brener iz Austria Advantage rekli su da nemačke i austrijske kompanije u Srbiji, uprkos pandemiji, nastoje da održe stabilnost u poslovanju i nivo ulaganja, radi nastavka daljeg razvoja poslovanja.

Predsednik Poljsko-srpskog poslovnog udruženja Milan Brković i direktorka Francusko- srpske privredne komore Sanja Ivanić posebno su naglasili podršku inicijativi za izmenu propisa na polju E- trgovine i poštanskih usluga, kao strateškom prioritetu, s obzirom na veliko povećanje obima E- trgovine. Ivanić je istakla da je sistem francuskih mešovitih komora prešao na onalajn poslovanje i komunikaciju. Udruživanjem Centralno-evropskih komora sa kolegama iz Rumunije, Češke, Slovačke održano je niz seminara za francuske kompanije širom sveta, koje žele da prebace proizvodnju sa Azijskog kontinenta u Evropu. 

Srbija, ekonomija
Foto: Profimedia

Predstavnici Hrvatske gospodarske komore, Helenskog poslovnog udruženja i Slovenačkog poslovnog kluba predstavili su aktivnosti u proteklom periodu, ukazujući na promenu uloga asocijacija privrednika u pravcu servisnih, informacionih punktova za privredu. Strateško opredeljenje privrednih komora i asocijacija privrednika u ovom periodu jeste spašavanje ugroženih kompanija, kroz selektivnu finansijsku podršku i druge mere, očuvanje i održanje poslovanja, kao i podrška firmama koje su pronašle šansu u ovim velikim poremećajima izazvanim pandemijom.

- Članice italijanskog udruženja Confindustria zahvalne su na merama podrške Vlade u prevazilaženju posledica pandemije. Neophodna je razmena iskustava, kao i zajednički rad na daljem pojednostavljenju procedura koje otežavaju poslovanje - poručila je Irena Brajović, direktorka Confindustrije Srbija.

Ana Grujović direktorka Švajcarsko- srpske privredne komore navela je kao pozitivan primer kompaniju Regent Lighting koja je deo  svoje proizvodnje izmestila jedino u Srbiju, koju vidi kao izuzetno privlačnu destinaciju. 

Nove mogućnosti unapređenja saradnje poslovnih asocijacija, ukazali su predstavnici Britansko – srpske, Italijansko-srpske privredne komore, Belgijsko–srpske poslovne asocijacije i Holandsko–srpske inicijative, kao i Korejske agencije za prom

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Light snow
1 Beograd