fbpx
Skip to main content
pas i mačka

POSAO U USPONU: Fabrike za proizvodnju hrane za kućne ljubimce u Srbiji beleže izvoz vredan milione evra

Foto: Shutterstock
Najveću razmenu ovih proizvoda imamo sa zemljama EU i to je postao izuzetno isplativ posao u Srbiji.

Proizvodnja hrane za pse i mačke postala je unosan biznis poslednjih godina. Samo u 2020. Srbija je izvezla 39.118 tona ove robe, vredne 89,5 miliona evra. U 2012. godini, vrednost izoza bila je gotovo deset puta manja - 7,1 milion, a količina 8.280 tona.

STIŽU NOVE DOZE VAKCINA: Pomoć Meridiana za više od 50 bolnica Srbije

STIŽU NOVE DOZE VAKCINA: Pomoć Meridiana za više od 50 bolnica Srbije

HOĆE LI BITI POSLA U HRVATSKOJ ZA SEZONSKE RADNIKE IZ SRBIJE? Koja su to najtraženija zanimanja kod komšija

HOĆE LI BITI POSLA U HRVATSKOJ ZA SEZONSKE RADNIKE IZ SRBIJE? Koja su to najtraženija zanimanja kod komšija

BRATSKA LJUBAV I POMOĆ ZA PRIMER U REGIONU! Evo koliko je Srbija pomogla Srpskoj u evrima

BRATSKA LJUBAV I POMOĆ ZA PRIMER U REGIONU! Evo koliko je Srbija pomogla Srpskoj u evrima

Da je ovaj posao u usponu i dobar za ulaganje nedavno je pomenuo i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović. Kako je rekao, proizvodnja hrane za kućne ljubimce iz četiri fabrike u Srbiji beleži značajan rast izvoza.

- U Srbiji se prave gotovi i poluprerađeni proizvodi, ali i klanični otpad treće kategorije, koji se obradi do nekog nivoa i tako izvozi. Najviše izvozimo u Rusiju, Poljsku, Italiju, Grčku, Češku, Švajcarsku, Francusku, Izrael, Bosnu i Hercegovinu, Veliku Britaniju i Albaniju - objašnjava Nenad Budimović, sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočnih proizvoda u Privrednoj komori Srbije.

Zvanični podaci pokazuju da smo prošle godine uvezli 39.520 tona hrane za pse i mačke. Vrednost ovog uvoza bila je 37,5 miliona evra. Ovakva cenovna razlika između uvoza i izvoza, iako su slične količine u pitanju, kako objašnjva Budimović, može biti ta, jer imamo fabrike koje prave i pakuju jednokratne kesice hrane za upotrebu koje prodajemo, a s druge strane, nabavljamo u džakovima od po 25 kilograma, pa je to jeftinije. Hranu za pse i mačke uvozimo, osim iz EU, iz SAD i Velike Britanije.

- Najveću razmenu ovih proizvoda imamo sa zemljama EU i to je postao izuzetno isplativ posao u Srbiji. Ne govori se mnogo o ovom poslu, pa se ni ne zna koliko je unosan. Imamo četiri fabrike za proizvodnju hrane za pse i mačke, ali i firmu u Bačkoj Topoli, koja pravi poluproizvode koji se izvoze i dalje obrađuju. Ovim poslom u Srbiji uglavnom se bave naše, domaće kompanije - objašnjava Budimović.

pas
pas
Foto: Profimedia

Značajna vrednost izvoza hrane za pse i mačke beleži se u 2018. godni, kada je ona iznosila 48,5 miliona evra. Godinu dana pre toga izvezli smo robu vrednu 34,1 milion. Srpske fabrike su, inače, duplirale izvoz ove robe, u 2020. godini, u odnosu na 2017. kada je on bio 20.227 tona.

Koncentrat šaljemo u Peru

Srbija je prošle godine izvezla i 247.000 tona hrane za životinje. Osim one za pse i mačke, tu spadaju i druge komponente koje se prave i ubacuju u stočnu hranu. Vrednost ovog izvoza bila je 167,6 miliona evra i četiri puta je veća nego u 2012. godini. Izvoz je pre devet godina bio 103.098 tona.

- U hranu za životinje spadaju razne smeše, mineralno-vitaminske ili biljne komponente, suncokretova i sojina sačma - objašnjava Budimović.

-  Sve su to smese koje se pre hranjenja životinja mešaju sa kukuruzom, jer se on ne stavlja u njih. Ovu hranu za životinje izvezli smo u ViH, Veliku Britaniju, zemlje EU, Severnu Makedoniju, Kinu, Albaniju i u Peru.

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
22 Beograd