fbpx
Skip to main content
Evroazijska ekonomska unija

PUTINOVI DAROVI! Srbija će IZVOZITI BEZ CARINE na tržište od 180 MILIONA LJUDI

Foto: Profimedia
U Beogradu su danas počeli završni pregovori o zaključenju Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom ekonomskom unijom, koju čine Rusija, Belorusija, Kazahstan, Jermenija i Kirgistan, a koji bi trebalo da se potpiše 17. januara, prilikom posete Srbiji predsednika Rusije Vladimira Putina.

Kako je potvrđeno u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, dobar deo teksta tog sporazuma je dogovoren u ranijim rundama pregovora i ostalo je da se stručnjaci usaglase o još šest tarifnih linija.

NEKADA NE BISTE MOGLI DA KUPITE SAPUN: Kako je jedna od najsiromašnijih zemalja Evrope postala jedna od NAJUSPEŠNIJIH

Ministar trgovine Rasim Ljajić je  rekao da su u pitanju tarifne linije za izvoz proizvoda koji su važni Srbiji, a radi se o određenim vrstama sira, živinskom mesu, određenim vrstama alkoholnog pića, šećeru, cigaretama, automobilima.

rasim-ljajic
Srbija Danas / Jelena Obradović

Tada je naveo da Srbije želi da sporazum bude i izbalansiraniji, "bez anomalija" koje su postojale još od kada je dogovoren.

- Dešava se da kada mi izvozimo cigarete na rusko tržište moramo da plaćamo carine od 18 odsto, a kada se cigarete uvoze iz Rusije carina se ne plaća. Ima još takvih situacija i mi želimo da to izbalansiramo - kazao je Ljajić.

Pregovori SAD i Kine završeni: Ima razloga za optimizam

On je rekao i da Srbija verovatno neće dobiti sve pogodnosti koje traži.

- Radi se o pet zemalja koje treba da se usaglase i svako štiti neku proizvodnju - rekao je Ljajić, ali je istakao da će Srbija učiniti sve što može kako bi proširila listu proizvoda koja bi bila oslobođena carine pri izvozu u zemlje članice Evroazijske unije.

dinar
Foto: Profimedia

Ukoliko sporazum bude potpisan 17. januara, on bi mogao Srbiji da otvori tržište od novih 180 miliona stanovnika.

ODNOSI BUDUĆNOSTI: OVE DVE ZEMLJE su ostvarile ISTORIJSKI REKORD u trgovinskoj razmeni

Sporazum, kako je dodao Ljajić, neće ugroziti trgovinu sa Evopskom unijom, jer Srbija dok ne postane članica Unije ima prava da sklapa sporazume o slobodnoj trgovini sa kim god želi.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
miki bc's picture

miki bc

Nama se vise isplati da udjemo u unije sa tim aziskim zemljama nego u evropu koja se polako raspada...

2 | 1

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Mist
-5 Beograd