fbpx
Skip to main content
Ana Brnabić, frilenseri

RAZGOVORI SE NASTAVLJAJU: Traži se rešenje za naplatu poreza radnicima na internetu

Foto: Vlada Republike Srbije
Cilj Vlade je da se u što skorijem roku pronađe adekvatano rešenje.

Premijerka Srbije Ana Brnabić održala je danas sastanak sa predstavnicima Udruženja radnika na internetu sa kojima je razgovarala o pronalaženju rešenja za naplatu poreza i doprinosa za fizička lica koja ostvaruju prihode iz inostranstva.

VAŽNO ZA RAZVOJ TURIZMA: Izdate upotrebne dozvole za gondole na Zlatiboru i Kopaoniku

VAŽNO ZA RAZVOJ TURIZMA: Izdate upotrebne dozvole za gondole na Zlatiboru i Kopaoniku

EPILOG: Firma "Home plus" otišla u stečaj, šta mogu kupci da očekuju?

EPILOG: Firma "Home plus" otišla u stečaj, šta mogu kupci da očekuju?

Zlatar pun skijaša! Korona nije uspela da uništi sezonu: Od devastirane, do top turističke destinacije (FOTO)

Zlatar pun skijaša! Korona nije uspela da uništi sezonu: Od devastirane, do top turističke destinacije (FOTO)

Na sastanku, kojem su prisustvovali i ministar finansija Siniša Mali i direktorka Poreske uprave Dragana Marković, dogovoreno je da se definišu kategorije radnika na internetu koji su dobili ili očekuju rešenja Poreske uprave za naplatu poreza u proteklih pet godina, kako bi se pronašlo adekvatno rešenje za one kategorije lica koje su posebno ugrožene, saopšteno je iz Vlade Srbije.

U tom smislu, dogovoreno je da se naredne nedelje održi niz sastanaka predstavnika Udruženja radnika na internetu, Ministarstva finansija, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Poreske uprave, kako bi se na najefikasniji i najtransparentniji način razgovaralo o rešavanju trenutne situacije i što brže pronašlo adekvatno rešenje za ostvarivanje njihovih prava i obaveza.

Sagovornici su se saglasili da neke kategorije lica koja ostvaruju prihode iz inostranstva, poput onih koji prihoduju igrajući igre na sreću, zatim vlasnici stanova koji prihoduju izdavanjem "stana na dan", treba da se posmatraju kao posebne kategorije koje ni na koji način nisu ugrožene.

Brnabić je istakla da je Vlada Srbije spremna da radi na sistemskom rešenju oporezivanja za ove kategorije ljudi, ali da, takođe, ne može da dozvoli urušavanje poreskog sistema države.

Podsetila je i da je vlada još 2018. godine omogućila olakšice mladim ljudima u Srbiji pri osnivanju sopstvenih firmi, oslobađanjem poreza prve godine poslovanja.

Premijerka je dodala da će se raditi na novom zakonu koji će regulisati nestandardne, odnosno fleksibilne oblike rada i pozvala predstavnike Udruženja da se priključe Radnoj grupi koja će se baviti izradom Nacrta tog zakona.

Cilj Vlade je, prema rečima premijerke Brnabić, da se u što skorijem roku pronađe adekvatano rešenje, kako bi oni koji se bave radom putem interneta mogli da nastave svoje poslove i ostvaruju prihode.

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
5 Beograd