fbpx
Skip to main content
Obilićev venac

ROK JE 15 DANA! Nema više vrdanja, svi koji imaju pomoćne objekte plaćaće porez po NOVIM PRAVILIMA

Foto: Srbija Danas
Za godine unazad poreznici bi obračunavali porez po ceni kuće ili poslovnog objekta

Sada opštinari razlikuju šupe, kotlarnice, ostave, kokošinjce, sušare i slične objekte. Vlasnici su imali rok da do kraja januara podnesu poresku prijavu i promene vrstu nepokretnosti.

Oni koji su to i učinili mogu da se nadaju manjim poreskim obavezama.

Ko za ovo nije znao, ima šansu da 15 dana po dobijanju rešenja, prijavi promenu i porez plaća na osnovu cene garaža i pomoćnih objekata.

OTVORENA JOŠ JEDNA PRELEPA TURISTIČKA DESTINACIJA: U koju zemlju od sada možete ići i pod kojim uslovima?

OTVORENA JOŠ JEDNA PRELEPA TURISTIČKA DESTINACIJA: U koju zemlju od sada možete ići i pod kojim uslovima?

VELIKI OBRT, HRVATI ODLUČILI DA PRODAJU AKCIJE? Šaranović postaje vlasnik "Kraša", bajadera biće naša

VELIKI OBRT, HRVATI ODLUČILI DA PRODAJU AKCIJE? Šaranović postaje vlasnik "Kraša", bajadera biće naša

Veliki pad broja stranih automobila na granicama Srbije: Tri države su ipak "slale" najviše putnika

Veliki pad broja stranih automobila na granicama Srbije: Tri države su ipak "slale" najviše putnika

Vlasnici čije su dvorišne građevine bile "ispod radara" poreznika, ukoliko ih sada otkriju, mogu da "zarade" obaveze i za najviše pet godina unazad.

To je rok u kome ne zastareva naplata ovih nameta. Obračun po ceni pomoćnih objekata, međutim, važi od ove godine i primene izmenjenog zakona.

Za godine unazad poreznici bi obračunavali porez po ceni kuće ili poslovnog objekta.

Pomoćni objekti koji se koriste za primarnu poljoprivrednu proizvodnju, odnosno proizvodnju hrane, neće se oporezovati. Porez će se, međutim, obračunavati i naplaćivati ukoliko su ti objekti ustupljeni drugima radi zarade.

- U slučajevima kada obveznik nije podneo prijavu o promeni vrste nepokretnosti, pa rešenje bude doneto na "staru" grupu, obveznik može u roku od 15 dana da uloži žalbu kako bi se porez na imovinu za pomoćni objekat utvrdio razvrstavanjem u ispravnu grupu nepokretnosti - odgovaraju u beogradskom Sekretarijatu za javne prihode.

- Za sve pomoćne objekte za koje se utvrdi da treba da se premeste iz grupe "poslovni objekti" ili "kuća za stanovanje" u grupu "garaža i pomoćni objekti - porez za 2021. godinu biće utvrđen u manjem iznosu, uzimajući u obzir da su prosečne cene ove grupe nepokretnosti po zonama manje od prosečnih cena poslovnih objekata i kuća za stanovanje.

Garaže
Garaže
Foto: Profimedia

Poreski tretman pomoćnih objeketa menjan je više puta. Do 2013. godine bila je propisana grupa "drugi građevinski objekti", koja je izmenom ovog zakona od 2014. godine ukinuta.

Uvedene su nove grupe: "stan", "kuća za stanovanje", "garaža", "poslovni prostor", u koje su morali da se razvrstaju i pomoćni objekti. Prema mišljenju Ministarstva finansija, u zavisnosti od toga da li su pomoćni objekti u funkciji stanovanja ili poslovanja oni su se razvrstavali u grupu "kuća za stanovanje" ili u grupu "poslovni prostor".

Građani koji su i dosad plaćali porez na pomoćne objekte, ovu obavezu, do stizanja ovogodišnjeg rešenja, plaćaju po prošlogodišnjem rešenju. Ukoliko lokalni poreznici, na osnovu poreskih prijava i dostupne dokumentacije, sada prvi put obračunaju porez za neki objekat, vlasnici će moći bez kamata da plate obavezu 15 dana po dobijanju rešenja.

- Porez na imovinu fizičkih lica plaća se tromesečno u iznosu utvrđenom rešenjem, u roku od 45 dana od dana početka tromesečja - kažu u Sekretarijatu za javne prihode.

Poreski obveznici koji imaju rešenja za prethodnu godinu, do dobijanja novih rešenja akontativnu obavezu plaćaju u visini obaveze za poslednji kvartal prethodne godine, bez obračunavanja bilo kakve kamate.

Poreske obaveze koje se utvrđuju rešenjem za 2021. godinu, kao i razlika u odnosu na akontacionu obavezu, dospevaju nakon dostavljanja tog rešenja.

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Slaba kiša
18 Beograd