fbpx
Skip to main content
Severni tok 2

AKO RUSI ZAVRNU SLAVINU, ODE EVROPA DOĐAVOLA: "Baćuške" odgovorile Francuzima na besmisleno saopštenje Ministarstva

Foto: Profimedia
Cekov je naglasio da je Rusija pouzdan partner i apelovao je na Evropljane da se isto ponašaju

Ruski političari i eksperti odreagovali su na saopštenje Ministarstva spoljnih poslova Francuske o tome da završetak izgradnje Severnog toka 2 izaziva zabrinutost Pariza, upozoravajući na to da bez isporuke energenata iz Rusije ekonomiju zapadnih zemalja čeka stagnacija, ali istovremeno konstatujući da Pariz strahuje od ekonomske moći Berlina.

SJAJNA VEST ZA SRPSKA SELA: Zadrugama bespovratno stotine i stotine miliona dinara

SJAJNA VEST ZA SRPSKA SELA: Zadrugama bespovratno stotine i stotine miliona dinara

GRAĐANI, PRIPREMITE SE, STIŽE POMOĆ DRŽAVE: Izdvajaju se nova novčana sredstva - poznato za koju grupu građana

GRAĐANI, PRIPREMITE SE, STIŽE POMOĆ DRŽAVE: Izdvajaju se nova novčana sredstva - poznato za koju grupu građana

Hrana za hajkere novi biznis u prehrambenoj industriji Srbije

Hrana za hajkere novi biznis u prehrambenoj industriji Srbije

Član Komiteta za međunarodne poslove Saveta federacije Rusije Sergej Cekov u razgovoru za televiziju RT je pretpostavio da će Pariz i Berlin ipak formirati zajednički stav o gasovodu. Takođe je ukazao na to da je projekat ekonomski koristan.

- Zašto su se pojavili Turski tok i Severni tok? Da bi se garantovano isporučivao gas u Evropu i da bi se, u slučaju potrebe, te isporuke povećavale - konstatovao je on.

Cekov je naglasio da je Rusija pouzdan partner i apelovao je na Evropljane da se isto ponašaju.

Poslanik Donjeg doma parlamenta Artjom Turov upozorava da će bez isporuka energenata iz Rusije ekonomija zapadnih zemalja stagnirati.

- Isporuke ruskih energenata pouzdano obezbeđuju ekonomiju evropskih zemalja. Tako je bilo i u vreme Sovjetskog Saveza i moderne Rusije - rekao je poslanik za televiziju "Duma TV".

On je precizirao da će se stagnacija ekonomije posebno odraziti na Nemačku koja u budućnosti planira da odustane od nuklearnih elektrana.

Ekspert sa Instituta za Evropu Ruske akademije nauka Sergej Fjodorov, sa svoje strane, navodi faktore zbog kojih Pariz i Berlin imaju različite stavove o gasovodu.

Kako kaže, Francuska je manje zavisna od ruskog gasa, a i Pariz strahuje od jačanja ekonomske moći Berlina u slučaju puštanja u rad gasovoda, što bi, prema njegovim rečima, "dalo prednost Nemačkoj i u ekonomskoj sferi i u političkoj, koja je i bez toga lider u Evropskoj uniji". Kao poslednji razlog navodi težnju Makrona ka "evropskom suverenitetu" i strahovanje da će gasovod postati faktor podele unutar EU.

- Već je poznato da zemlje-rusofobi Poljska, baltičke zemlje i oni koji saosećaju sa njima podržavaju američku liniju što unosi razdor u ionako neskladne redove EU - zaključuje ekspert.

Podsetimo, ranije je državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Francuske Kleman Bon izjavio da Francuska i Nemačka imaju različite stavove o Severnom toku 2 i pregovaraju kako bi došle do zajedničkog imenitelja.

SD energetika

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
1 Beograd